Jan (81) en Nolly (84) hebben al weken geen internet door kapotte kabel: ‘Voor hem is dit van levensbelang’

videoBEEK EN DONK - Wekenlang geen internet, televisie en vaste telefoon? Voor velen al frustrerend an sich, maar voor Jan Penninx (81) is een werkende glasvezelkabel van levensbelang.

Uiterst moeizaam komt Jan Penninx-Bekx overeind uit een stoel, liefdevol opgejaagd door zijn kleindochter. ,,Rechtop lopen opa! Als een echte man!”, zegt Aini (11), terwijl ze ondersteuning biedt en samen met hem door het huis aan de Pater Becanusstraat slentert. Grootvader ondergaat het allemaal met een lach, maar zijn fysieke toestand is inmiddels zorgwekkend. Ernstig verzwakt door ziekte komt hij nauwelijks nog de deur uit en is volledig afhankelijk. Niet voor niets werd hem recent een personenalarmering toegezegd: een armband met een noodknop voor spoedhulp.

,,Alleen, voor zo’n personenalarmering heb je een vaste lijn nodig en dat is er nu al elf weken niet”, vertelt dochter Hanneke Penninx. Bij het maken van straatverlichting voor de deur is begin januari per ongeluk een glasvezelkabel van Reggefiber doorgeprikt. De reparatie laat nog altijd op zich wachten. ,,Mijn vader gaat zienderogen achteruit en heeft die band echt nodig. Al is het maar om zich iets veiliger te voelen. Stel hij krijgt straks een hartaanval of een hersenbloeding. Of hij valt opnieuw en kan weer niet opstaan.”