Volledig scherm
Kick Aikema en directeur Arjan Breijer. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Jeugd Mariahout laat massaal de auto staan

MARIAHOUT - Met of zonder ouders. Met de fiets of te voet. Maar bovenal juist zonder auto. Mariahoutse basisschoolkinderen hebben de auto niet nodig.

Een groot gejuich barst los in de aula van de Bernadetteschool in Mariahout. Kick Aikema, lid van de jeugdgemeenteraad in Laarbeek, heeft zojuist bekendgemaakt dat de Bernadetteschool de 'Mei autovrij-trofee' heeft gewonnen.

De afgelopen maand werd slechts 5 procent van de leerlingen in Mariahout met de auto naar school gebracht en opgehaald. Veruit het minste van alle basisscholen in Laarbeek.

De 'mei-autovrij-actie was een initiatief van de jeugdgemeenteraad. Die constateerde dat veel basisschoolkinderen 's ochtends en 's middags door hun ouders met de auto werden gebracht en gehaald. Het zorgt voor onveilige situaties bij scholen en is niet duurzaam. Dat moet anders dachten zij.

Uitdaging

Daarom werden de scholen én de ouders uitgedaagd om in de maand mei zoveel mogelijk de auto te laten staan. ,,Per school zijn bijzondere opsporingsambtenaren enkele keren gewoon gaan tellen hoeveel kinderen met de auto werden gebracht en opgehaald. Bij alle scholen merkten ze effect", legt burgemeester Frank van der Meijden aan de kinderen uit.

Mendy Beestman heeft twee kinderen op de Bernadetteschool zitten en helpt een keer per week kinderen als klaar-over de drukke Mariastraat over te steken. ,,Dan is het druk ja, veel kinderen komen toch al met de fiets of te voet. Ook kinderen uit het buitengebied."

Na de Bernadetteschool volgden de Brukelum en de Driehoek (beiden uit Aarle-Rixtel) als meest autovrije scholen; op gepaste afstand met 11 procent. De school waar de kinderen door hun ouders het vaakst met de auto naar toe worden gebracht en opgehaald is kindcentrum de Raagten in Beek en Donk: 27 procent.

  1. Elsom Open Air in Reusel: 'Zo'n festival in je achtertuin wil je niet missen’

    Elsom Open Air in Reusel: 'Zo'n festival in je achtertuin wil je niet missen’

    REUSEL - Voor Monique Spooren uit Reusel was het een dubbel gevoel om zich onder te dompelen in de drukte op het Elsom Winterfestival. Nog maar net bekomen van de kroning van haar man tot Prins carnaval van Reusel, liet ze zich meeslepen in de muziek en in de massa. "Laten we hopen dat het beter afloopt dan verleden jaar want toen brak ik op weg naar huis mijn enkel na een schuiver op een opgebroken weg."