Volledig scherm
Archieffoto kindervakantieweek in Someren-Heide © Ton van de Meulenhof

Jeugdvakantieweek in Someren: Wel zorgen in ’t Eind, niet in De Hei

SOMEREN-EIND/SOMEREN-HEIDE - In Someren-Eind is de jaarlijkse jeugdvakantieweek begonnen met een cursus ‘onderzoek’. Terwijl 45 kinderen aandachtig luisteren naar scheikundeleraar Galvin Vredenburg uit Veghel die met maatbekers en vloeistoffen uitlegt hoe haargel gemaakt wordt, laten de twee voorzitsters weten dat zij bezorgd zijn over het voortbestaan van de vakantieweek.

Marieke Berkvens en Maja Kursten vertellen dat sinds vorig jaar de vijfdaagse vakantieweek is ingekort tot drie dagen. ,,De terugloop van het aantal kinderen is van 100 per dag langzaam teruggelopen tot het huidige aantal van 45 en wij weten echt niet waar het aan ligt.” Ook het aantal vrijwilligers loopt achteruit terwijl via het dorpsblad ‘Samen ’t Eind en een bericht van de situatie naar alle ouders bekend moet zijn hoe het er voor staat.

,,Wij willen niet dat deze activiteit voor ’t Eind verloren gaat en hebben vertrouwen in de ouders van alle schoolgaande kinderen dat zij die mening ook hebben. Wij geven het niet op en willen de opties bespreken om samen te werken met Eindse verenigingen en of omliggende dorpen zoals Someren-Heide.”

In De Hei kennen ze de bezorgdheid van ’t Eind niet. Voorzitter Adrie van Vliet van de jeugdvakantieweek in Someren-Heide legt uit waarom. ,,Op dit moment hebben we voldoende vrijwilligers en het aantal van 90 kinderen die dagelijks aan onze activiteiten deelnemen blijft bijna elk jaar constant.”

Terwijl kinderen én ouders hun best doen met timmeren en zagen om een heus bouwdorp in elkaar te zetten geeft Adrie uitleg over de werkwijze van het jeugdcomité. ,,Wij willen dat de kinderen aan alle vijf dagen deelnemen, vijf of geen! Daardoor zijn er elke dag 90 kinderen.”

Voor vrijwilligers worden de ouders van groep 1 gevraagd. ,,In de verwachting dat zij tot groep 8 hun eigen en andere kinderen begeleiden is het eigenlijk een kringloop. Als ouders van een kind uit groep 8 stoppen, komen er ouders met een kind van groep 1 voor in de plaats.” Adrie en zijn groep maakt zich voor de komende jaren geen zorgen.

  1. Party-plastic passé bij festival Misty Fields in Asten-Heusden
    PREMIUM
    Poll

    Par­ty-plas­tic passé bij festival Misty Fields in As­ten-Heus­den

    ASTEN-HEUSDEN - Marcel Liebrechts houdt niet van rondslingerende sigarettenpeuken. Het duurt jaren voor ze vergaan en ze zijn slecht voor het milieu, weet het bestuurslid van muziekfestival Misty Fields in Asten-Heusden. „Wij balen echt ontzettend van die dingen. We willen geen peuken meer hoeven rapen.” Hij lacht, maar meent het wel. Vriendelijk verzoek dus of bezoekers die roken gebruik willen maken van de asbakken in de vorm van staande vaten met zand erop.