Jeugdzorg Helenahoeve in Helenaveen: Opvang voor jongeren tussen de paarden

VIDEOHELENAHOEVE - Kleinschalige jeugdzorg-instelling De Helenahoeve in Helenaveen breidt uit. De organisatie is uit haar jas gegroeid, omdat de vraag naar jeugdzorg groot is.

Het is nog maar net negen uur 's morgens op een doordeweekse dag als de telefoon bij De Helenahoeve rinkelt. Een bezorgde moeder, die met spoed een plek zoekt voor haar kind. Met de wachtlijsten in de jeugdzorg en de mogelijk nog grotere vraag naar kleinschalige opvang, valt dat niet mee. Ook manager Bas Boermans kan niet à la minute iets bieden, maar probeert wel een oplossing te vinden.

Enkele minuten erna valt een van de jongeren van de dagbesteding het kantoor binnen. Of hij lorazepam, een middel dat gebruikt wordt om angstgevoelens en paniekaanvallen te verzachten, mag? ,,Ga eerst maar eens met een bakje koffie rustig worden", reageert Boermans. ,,Ik kom zo naar je toe om te praten." Nog een uurtje verder en de jongen heeft, tussen de paarden in de wei, een gesprek met therapeute Melinda Helena. ,,Kijk, dit is zoals het bij ons er aan toe gaat", licht Boermans toe. ,,Bij grootschalige jeugdzorginstellingen gaan ze in zo'n geval kijken wanneer er ergens een gat in de agenda is. Hier geven we hulp op het moment dat het nodig is."

Omhoog

Ooit zijn Boermans en Helena, in het dagelijks leven een koppel, begonnen met de opvang van één jongere. ,,Dat was in 2007", vertelt Helena. Ze waren van Den Haag voor de rust en de ruimte naar Helenaveen verhuisd. Boermans was jongerenwerker en werkte veel op straat. ,,We hadden twee paarden en Bijzonder Jeugdwerk zat omhoog met een jongere. Die hebben we toen in huis opgenomen. Van lieverlee kwamen er meer jongeren voor time-outs."

Twaalf jaar later zijn ze een professionele, kleinschalige jeugdzorginstelling, waar paarden een hoofdrol spelen. De organisatie beschikt over vier huizen verspreid over Neerkant en Helenaveen voor verschillende doelgroepen, met in totaal achttien bedden. In twee ervan wonen jongeren die zelfstandig naar school of werk gaan, hun potje koken en boodschappen doen, maar nog wel wat begeleiding nodig hebben. Én, de oude pastorie in Helenaveen, is ingericht als gezinshuis voor kinderen van 14 tot 17 jaar die thuis niet meer terechtkunnen. De vierde is een woning waarin jongeren leven die hun laatste stap naar zelfstandig wonen nog moeten zetten.

Verder bieden ze ambulante zorg en dagbesteding voor jongeren die nog thuis wonen of eigen huisvesting hebben. En er is paardentherapie. ,,We zien dat bij jongeren praten niet altijd de beste oplossing is", zegt Boermans. ,,Paarden zijn een enorme spiegel en voelen vaak direct aan wat er in mensen omgaat."

Afzeggen

Maar de organisatie knelt aan alle kanten. Het kantoor is te klein voor het team van elf mensen, bestaande uit een jeugd- en kinderpsychiater, therapeut, coach, twee gedragswetenschappers en meerdere pedagogisch medewerkers. De vraag naar crisisopvang is niet bij te benen en de paardentherapie moeten ze soms afzeggen vanwege het weer. Helena: ,,Je kunt het niet doen in regen en wind en dus lopen we tegen het feit aan dat we maar vijf van de twaalf maanden per jaar therapie kunnen aanbieden."

Het plan is daarom om op het terrein een ruimer kantoor te bouwen, vier studio's voor crisisopvang en een binnen-paardenbak. Een investering van zeven ton, is de schatting van Boermans.

,,Maar dat is het meer dan waard. Zorgwethouder Marnix Schlösser van Deurne zegt ook dat voor komende vijf jaar onderwijs en therapie belangrijke peilers zullen zijn."

Bas Boermans (rechts) en een van de medewerkers van Helenahoeve. De Helenaveense jeugdzorginstelling wordt uitgebreid.
Volledig scherm
Bas Boermans (rechts) en een van de medewerkers van Helenahoeve. De Helenaveense jeugdzorginstelling wordt uitgebreid. © FotoMeulenhof