Demi van Uden (links) en Sophie van Lankveld.
Volledig scherm
Demi van Uden (links) en Sophie van Lankveld. © Foto van de Meulenhof/Sem Wijnho

Jong elan in Gemertse kledingzaken: ‘Mooie kansen moet je aanpakken’

GEMERT - Ze zijn nog jong: de twee nieuwe onderneemsters in de Gemertse Commandeur. Sophie van Lankveld (20) uit Boekel en Demi van Uden (22) uit Mariahout openden er onlangs allebei een kledingwinkel. ‘Yes, dit is van mij.’

Een kledingwinkel beginnen in 2019: zou je dat wel doen? Meer dan eens kregen onderneemsters Sophie van Lankveld (20) van de nieuwe zaak Longfields en Demi van Uden (22) van het eveneens net gestarte TR&DS die vraag. ,,Toen ik zei dat ik een winkel ging beginnen, zeiden mensen: jij bent gek", vertelt Van Uden.

Zelf zien ze dat niet zo. ,,Natuurlijk is het best een groot risico om voor jezelf te beginnen. Maar we wonen allebei nog thuis, dus we kunnen ons echt op onze winkels focussen", vertelt Van Uden. Ook hun leeftijd is volgens de dames alleen maar een voordeel. ,,We hebben daardoor wel de gunfactor", aldus Van Uden. ,,Heel veel mensen vinden het zo knap dat we het proberen", vult Van Lankveld aan.

Babyhandel

Dat ze ooit een kledingwinkel zou openen, had de Mariahoutse Van Uden niet gedacht toen ze op haar negentiende een babywebshop overnam. ,,Ondernemen vond ik super leuk, maar de babyhandel was niks voor mij." Uiteindelijk bedenkt ze in één nacht een plan: ,,Ik dacht: ik ga een kledingwinkel beginnen. Toen ben ik opgestaan en heb ik alles verzonnen.” Ze begint met een kledingrekje op haar kamer en mag uiteindelijk in Aarle-Rixtel bij de kledingwinkel waar ze stage loopt een stukje van de winkel gebruiken.

In Boekel had Sophie van Lankveld ondertussen al wel eens gehint op een overname van de kledingwinkel Lupo Collina van haar schoonmoeder. Maar dat het zo snel zou gebeuren, had de jonge onderneemster niet verwacht. Toch hoefde ze niet lang na te denken over het voorstel: ,,Mooie kansen die je in het leven krijgt, moet je aanpakken. Dus dat heb ik gedaan.” 

Demi van Uden (links) en Sophie van Lankveld
Volledig scherm
Demi van Uden (links) en Sophie van Lankveld © Foto van de Meulenhof/Sem Wijnho

Stijl

Quote

Ik ben er super blij mee. Het voelt niet als werk.

Demi van Uden, Winkelier

Ze gaf een eigen draai aan de winkel: ,,De best lopende merken heb ik behouden en daar heb ik een aantal nieuwe merken bijgenomen. Ik wilde er mijn eigen stijl aan geven, zodat het echt mijn winkel is.”

Het is hard werken voor beide dames. ,,We zijn eigenlijk iedere dag aan het werk", bekennen ze. Maar spijt hebben ze nog geen seconde gehad. ,,Ik ben er super blij mee. Het voelt niet als werk", vertelt van Uden. ,,Dat komt echt omdat we van onze hobby ons werk hebben gemaakt", vervolgt Van Lankveld. Of de dames trots zijn op zichzelf? ,,Daar denken we niet zo vaak over na. Alleen als we 's ochtends de winkel open maken en rondkijken. Dan denken we wel: yes, dit is van mij.”