Volledig scherm
© Thinkstock

Jongste (29) van twee Beek en Donkse broers op de ic overleden

BEEK EN DONK - De jongste van twee broers uit Beek en Donk die beiden op de intensive care belandden door corona, is dinsdagochtend overleden. Hij was, zover bekend, gewoon gezond. Zijn oudere broer (31) ontwaakte eerder uit de kunstmatige slaap.

BEEK EN DONK - De jongste van twee broers uit Beek en Donk die beiden op de intensive care belandden door corona, is dinsdagochtend overleden. Hij was, zo ver bekend, gewoon gezond. Zijn oudere broer (31) ontwaakte voor het weekend uit de kunstmatige slaap.

Guus werd anderhalve week geleden in kunstmatige slaap gebracht, nadat hij een week daarvoor in het ziekenhuis terecht was gekomen met corona. Hij volgde daarmee zijn oudere broer Bram die vlak daarvoor was opgenomen. Bram kwam ook eerder dan zijn broertje op de intensive care en werd eerder in kunstmatige slaap gebracht.

Guus ontwaakte niet

„Toen Guus in het ziekenhuis terechtkwam, was iedereen bang dat hij hetzelfde traject zou volgen als zijn broer. Dat gebeurde ook, ze volgden één voor één dezelfde stappen”, zei Cathelijne, de vriendin van Bram, eerder tegen deze krant. Maar waar Bram ontwaakte uit zijn coma, overleed Guus.

Burgemeester Frank van der Meijden van Laarbeek kent de familie en had dinsdagochtend contact om zijn steun uit te spreken: “Wat deze familie doormaakt, is verschrikkelijk. Het verdriet is enorm. Dat zo’n jonge Beek en Donkenaar overlijdt, raakt heel de gemeenschap, want veel mensen kennen de familie goed. Waar het kan proberen we de nabestaanden, ook van andere slachtoffers, zoveel mogelijk te steunen.”

De meeste mensen die overlijden na een coronabesmetting behoren vanwege hun leeftijd of gezondheid tot een risicogroep. Het RIVM meldde zondag al dat ergens in Nederland een persoon tussen de 25 en 29 jaar was overleden. Naast Covid-19 was bij deze patiënt ook sprake van ‘onderliggend lijden’. Zover bekend geldt dat niet voor de jonge Beek en Donkenaar. Hij was nog jong en had geen gezondheidsklachten of overgewicht. Het gaat om twee afzonderlijke gevallen.

Meer mensen op de intensive care

De druk op de ic’s in Zuidoost-Brabant blijft onverminderd hoog, en nam sinds gisteren zelfs toe. In het MMC in Veldhoven liggen sinds gisteren 19 patiënten, dat waren er een dag eerder nog 16. In het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven liggen 29 patiënten op de ic, twee meer dan een dag eerder.

Over het algemeen is de aanwas van nieuwe patiënten iets minder groot. ,,Het blijft natuurlijk druk, maar we kunnen het nog aan‘’, aldus een woordvoerder van het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop. Uit het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond: ,,Het is behapbaar. Nog steeds melden zich mensen met Covid-achtige klachten, maar het is minder dan het eerder was.‘’ Uit de cijfers van het Cathrien en MMC blijkt dat het aantal opgenomen patiënten in ziekenhuizen al een aantal dagen stabiel.