Volledig scherm
Angelique van de Ven werkt als kindercoach in Someren-Eind. © FotoMeulenhof

Kindercoach in Someren-Eind; opvoeden met hoofd én hart

SOMEREN-EIND - Kindercoach Angelique van de Ven helpt ouders bij het opvoeden van kinderen. ,,Het begint ermee dat ouders hun kroost echt leren kennen."

'Ik heb besloten zoveel mogelijk door te geven aan ouders en daarbij focus ik me op bewust ouderschap. Je kunt het kind niets beters geven dan gelukkige ouders. Daarmee geef je hen een goed voorbeeld, iets moois om na te doen. Ik wil samen met de ouders, kinderen zichzelf laten zijn en vooral, dat ze uit de hulpverlening blijven." Aan het woord is Angelique van de Ven uit Someren, 41 jaar en moeder van drie kinderen. Ze is in Someren-Eind in een ruimte boven kinderdagverblijf ZieZo aan de Sluisstraat gestart met haar praktijk voor persoonlijke groei: Hart & Wens. Zij heeft twintig jaar gewerkt als erkend professional binnen de reguliere jeugdhulpverlening. ,,Toen ik merkte dat de bureaucratie meer en meer toenam en ik mijn taak niet meer kon uitvoeren zoals ik graag wilde, ben ik met Hart &Wens begonnen."

Samenwerking

Als ouders bij haar aankloppen met de vraag of zij hun kind willen helpen omdat die niet goed in zijn vel zit of zichzelf niet kan of mag zijn, is haar antwoord steevast: 'Dat wil ik wel, maar dan wel samen met jullie.' Van de Ven vindt het belangrijk om ouders mee te nemen in het traject en dat ze naar zichzelf durven kijken. ,,Na het eerste gesprek met de ouders is bepalend of wij samen met het kind aan de slag gaan of ik met de ouders alleen. Voorop staat dat zij hun kind beter gaan begrijpen. Ouders willen te graag dat hun kind aan alle verwachtingen voldoet."

Met een workshop over kindertekeningen geeft Van de Ven de ouders een kijkje in de belevingswereld van het kind. ,,Door tekeningen te leren lezen gaan ze anders naar het gedrag van hun kind kijken en weten ze beter wat er in hen omgaat. Het gaat er niet om dat je kind binnen de lijntjes kleurt, maar of hij zijn eigen tekening durft te maken."

Met behulp van een Matroesjka, een houten holle pop met kleinere in elkaar passende poppen, legt zij uit hoe ouders en kinderen met elkaar verbinding kunnen maken. ,,Als ik merk dat ouders hun kind zakelijk opvoeden met hun hoofd leg ik uit dat ze zo de verbinding missen met hun hart."

Goed contact

De kindercoach die dus ook volwassenen coacht, geniet als ouders inzien dat een goed contact met hun kind belangrijk is. ,,Daar kan ik dan mee vooruit en dan weet ik dat ik op de goede weg ben. Ik zie de mensen die aan mij hulp vragen ook niet als cliënten maar gewoon als mensen."

Ouders zijn vaak verbaasd dat Angelique hun kind na één sessie al zo goed kent en na een coachtraject bedanken zij haar dat hun kind zo positief is veranderd. ,,Ik zeg dan als compliment: 'Dat heb ik niet gedaan, dat hebben jullie zelf gedaan'."

Voor meer info: stuur een mail naar Hart & Wens.