O&U-voorzitter Pierre Heesakkers bij Het Anker aan de Pater Vogelsstraat.
Volledig scherm
O&U-voorzitter Pierre Heesakkers bij Het Anker aan de Pater Vogelsstraat. © Kees Martens

Kink in kabel voor Laarbeekse harmonie: verhuizing O&U naar Ontmoetingscentrum te duur

LAARBEEK - Koninklijke harmonie O & U uit Beek en Donk verhuist voorlopig niet naar het Ontmoetingscentrum. Deze optie is te duur blijkt uit nieuw onderzoek. Ook renovatie van ’t Anker vindt het gemeentebestuur geen passende oplossing. Dus moet voorzitter Pierre Heesakkers op zoek naar nieuwe alternatieven.

Hij zag de mededeling van wethouder Greet Buter wel aankomen. Een vertrek van harmonie O & U van ’t Anker naar het Ontmoetingscentrum kan nooit binnen het beschikbare budget van 395.000 euro gerealiseerd worden. Volgens O & U-voorzitter Pierre Heesakkers is daar een bedrag van negen ton voor nodig en dat geld heeft Laarbeek momenteel niet. 

Met als gevolg dat de harmonie voorlopig op de huidige plek blijft. ,,Dan heb je het toch over een oude sporthal waaraan flink vertimmerd is de afgelopen jaren”, reageert hij. ,,Maar het blijft een oud, onrendabel gebouw waaraan nog heel veel moet gebeuren. We maken voorlopig een pas op de plaats.” 

Het blijft behelpen

De Beek en Donkse harmonie heeft tot 2041 een gebruikersrecht op de voormalige sporthal aan de Pater Vogelsstraat. Met een vergelijkbare investering in dat pand als bij het Ontmoetingscentrum kan de harmonie het zeker tot dat einde daar uitzingen, stelt Heesakkers. Hij verwacht echter niet dat de lokale politiek voor deze optie kiest. Met als gevolg dat het behelpen blijft voor O & U. Zonder nieuwe investeringen is het onder meer de vraag hoe lang de verouderde ketel nog functioneert. 

Heesakkers wacht daar echter niet op en stelt in de tussentijd een klein comité van wijze mannen samen om te kijken naar andere geschikte locaties in het dorp. Die zijn echter niet in grote getale aanwezig. Heesakkers noemt als voorbeeld de Leonarduskerk aan de Kapelstraat in Donk, maar dat pand gebruiksklaar maken zou nog veel duurder zijn dan verbouwing van het Ontmoetingscentrum. Geen realistische keuze dus. De vraag wat wel haalbaar is, blijkt moeilijk te beantwoorden. 

Haalbare oplossing

Het Laarbeekse gemeentebestuur wil de harmonie helpen waar het kan in deze nieuwe situatie. Het college van B en W ‘wil actief mee blijven denken over een passende, haalbare oplossing’. Volgens een gemeentewoordvoerder zijn nu twee scenario's mogelijk: of er komt meer geld op tafel of er wordt een goedkopere oplossing gevonden. ,,Alle betrokkenen gaan opnieuw met elkaar in gesprek.”