Volledig scherm
Kinderen kleuren op een schutting de historie van het Rijtven © FotoMeulenhof/Rene Manders

Kleurrijke bouwwand op Het Rijtven in Deurne

DEURNE - Tien kleurrijke tekeningen en vijf gedichten sieren de wand van het bouwterrein op Het Rijtven in Deurne. Zondag is een start gemaakt met het inkleuren van de tekeningen.

,,Sgon hè", zegt Alex van Stiphout trots als hij naar zijn gedicht kijkt dat in sierlijke letters op de houten wand is geschreven. Zijn poëtische tekst over bier prijkt mooi naast een vrolijke tekening over het carnaval dat elk jaar uitbundig op de ORO-locatie wordt gevierd. ,,Eén van de jaarlijkse hoogtepunten, net als de kermis en het nieuwe O'ROckfestival", licht Wilbert de Groot, wijkmanager binnen zorgorganisatie ORO toe.

Veel veranderd

Op Het Rijtven wonen mensen met een verstandelijke beperking. Behalve afbeeldingen van de genoemde activiteiten worden ook de kernwaardes en kenmerken van de zorglocatie belicht, met tekeningen van het speellandschap, de boerderijwoningen, paarden en de ontmoetingen met de bewoners in de aangrenzende woonwijk Rijtse Vennen. Het eerste beeld in de reeks van tien is dat van het prille begin van Het Rijtven met de missiezusters Franciscanessen van de Heilige Antonius spelend met kinderen. 

De reeks laat ook zien dat er in al die jaren veel is veranderd. De tien tekeningen zijn gemaakt door het kunstenaarsduo Sjaak Langenberg en Rosé de Beer. Met enkele gedichten van cliënten sluit de wand ook aan op de gedichtenroute op het terrein.

Interactief

Afgelopen zondag kon iedereen een creatieve bijdrage leveren door de tekeningen in te kleuren. Zo'n vijftien buurtgenoten, cliënten en medewerkers trotseerden de buien en gaven zo tussen de regendruppels door een eerste aanzet om samen een kleurrijk kunstwerk te realiseren. De creatieve wand wordt straks ook nog interactief gemaakt met draaiende wielen en raampjes die openklappen en zicht geven op de bouw. Begin volgend jaar wordt gestart met de realisatie van vijf nieuwe gebouwen voor in totaal 76 cliënten.

De kunstwand moet bijdragen tot een soepele verhuizing van een deel van de bewoners. De Groot: ,,De bouwwand zorgt natuurlijk voor een veilige afbakening van het bouwterrein. Maar de cliënten kunnen de bouw ook volgen als ze door de luikjes kijken. De afstand naar de nieuwbouw is klein, maar de impact van de verhuizing is groot."

Volledig scherm
Kinderen kleuren op een schutting de historie van het Rijtven © FotoMeulenhof/Rene Manders