Klokken van carillon Arlington worden gerestaureerd in Asten
Volledig scherm
Klokken van carillon Arlington worden gerestaureerd in Asten © Joost Eijsbouts

Klokken Arlington in november in Asten

ASTEN - De klokken van de wereldberoemde begraafplaats Arlington in Washington komen eind november naar Asten. Een team van vier medewerkers van klokkengieterij Eijsbouts reist deze week af naar de Amerikaanse hoofdstad om de vijftig klokken te demonteren, waarna ze per zeecontainer naar Asten vervoerd worden.

Het oorspronkelijke plan was om de klokken al eerder dit jaar naar Asten te halen, maar dat lukte niet vanwege de shutdown van de Amerikaanse overheid begin dit jaar. Nu zijn alsnog afspraken gemaakt. De overheid zorgt zelf voor restauratie van de toren waarin de klokken hangen, Eijsbouts neemt de klokken voor zijn rekening. Naast restauratie worden twee kleinere en één grotere klok aan het geheel toegevoegd. ,,Zodat we het instrument wat meer kunnen verrijken in zijn mogelijkheden”, aldus Eijsbouts-directeur Joost Eijsbouts.

Het duurt ongeveer een jaar alvorens de gerestaureerde klokken terug gehangen worden in de toren op de begraafplaats waar onder meer voormalig president John F. Kennedy zijn laatste rustplaats heeft. ,, Het carillon is een geschenk van Nederland aan Amerika, als bedankje voor de bevrijding tijdens de Tweede Wereldoorlog. De statuur van dit project is enorm.”