Koning: ‘Alcoholgebruik jongeren speelt overal, met name op platteland’

videoLIESHOUT/LIEROP - ,,Niemand mocht het weten”, zegt Laarbeeks burgemeester Frank van der Meijden tegen twee passerende oudere vrouwen. Hij praat ook nog even met de beveiligers, die de af te leggen route de afgelopen week al minutieus hebben geïnspecteerd. 

En dan om 10.10 uur draait eindelijk de auto met koning Willem-Alexander daarin De Klumper in Lieshout in. Zijne majesteit brengt een verrassingsbezoek aan zorgcoöperatie Tot uw Dienst. ,,Het is een beetje een rare tijd”, zegt de koning terwijl hij de hand schudt van Van der Meijden. ,,Maar we houden ons hoofd koel”, antwoordt hij.

Wachtende medewerkers van die lokale zorgcoöperatie dachten in gesprek te gaan met Commissaris van de Koning Wim van de Donk, maar die zit in het complot. Ze praten over de rol van de coöperatie. De Brabantse gemeenschapszin wordt geroemd. De koning trapt enigszins op de rem. ,,Daar heb ik ontzettende waardering voor, maar dat speelt ook in andere delen van het land hoor”, grapt hij. Gelach alom.

Dan volgt een korte wandeling naar Franciscushof. Passerende automobilisten schrikken zich wezenloos als ze het koninklijk gevolg zien. Met open mond wijzen ze hem na. Hetzelfde gebeurt bij het stembureau in het verzorgingshuis, waar mensen nietsvermoedend hun keuze maken terwijl de koning achterlangs loopt. Na een gesprek met onder meer enkele mantelzorgers is het tijd voor de rit naar Lierop, waar koning Willem-Alexander dorpscoöperatie Lierop Leeft bezoekt.

Stigma

Een van de mensen aan de gesprekstafel haalt het alcohol- en drugsgebruik in deze regio aan en het offensief daartegen. De koning antwoordt dat dit probleem uit de taboesfeer gehaald moet worden. ,,Durf erover te praten in je gezin, dat is het allerbelangrijkste. Brabant heeft vaak het stigma hierover maar dat is onterecht, het gebeurt overal. Het gebeurt met name in Plattelandsgemeenten.”

Volledig scherm
2019-03-20 13:11:53 LIEROP - Koning Willem-Alexander tijdens een werkbezoek aan Dorpscooperatie Lierop Leeft in Lierop. © ANP
  1. Zedenpolitie onderzoekt door scholieren verspreid seksfilmpje

    Zedenpoli­tie onderzoekt door scholieren verspreid seksfilm­pje

    GEMERT - De afdeling zeden van de politie onderzoekt het seksfilmpje dat via AirDrop door scholieren wordt verspreid. ,,We trachten te achterhalen wie betrokken is bij het tot stand komen hiervan”, zegt een politiewoordvoerster. Er is geen sprake geweest van een fotomontage, zoals eerder abusievelijk werd gemeld. ,,De persoon op het filmpje blijkt niet de leerlinge van de school in Gemert te zijn (Commanderij). Dat hebben wij destijds vastgesteld. Wij weten niet wie het meisje op de film wel is.”