Koning bij verrassingsbezoek aan Lieshout en Lierop: ‘Intens verdrietig na aanslag in Utrecht’

VIDEOLIESHOUT/LIEROP - Ze dachten allemaal om tafel te gaan met Commissaris van de Koning Wim van de Donk. Tot hun grote verbazing schoof echter koning Willem-Alexander woensdagochtend en -middag aan om te praten over de lokale coöperaties in Lieshout en Lierop. Tussen 10.15 en 13.15 uur sprak hij met diverse zorgbestuurders, wijkzusters, mantelzorgers en ouderen die deelnemen aan dagbestedingprojecten. Ook sprak hij zich uit over de aanslag in Utrecht. 

De koning kwam om 10.15 uur aan bij het wooncomplex voor senioren aan De Klumper in Lieshout. Na ontvangst door burgemeester Frank van der Meijden volgde een gesprek over de lokale zorgcoöperatie Tot uw Dienst. Het ging over de veranderende rol van de vrijwilligersorganisatie naar een sociale onderneming, relaties met de gemeente en zorgverzekeraars en de kansen en bedreigingen voor de toekomst.

Hierna wandelde het gezelschap naar logeerhuis Franciscushof. In de huiskamer De Plezant sprak koning Willem-Alexander onder meer met enkele mantelzorgers en mensen die zelf zorg nodig hebben.

Lierop

Na een klein uur reed zijne majesteit richting gemeenschapshuis De Vurherd in Lierop. Terwijl er in een ruimte gestemd kon worden voor de provinciale verkiezingen, ging de koning enkele meters verderop in gesprek met een afvaardiging van dorpscoöperatie Lierop Leeft. Gespreksleider was oud-wethouder Martien Kusters. Onderwerpen die onder meer aan bod kwamen: dementievriendelijk Lierop, uitleen van hulpmiddelen en maatjesprojecten.

Het tweede werkbezoek werd afgesloten met een gesprek over zorgcoöperaties in heel Nederland. Vertegenwoordigers van projecten uit bijvoorbeeld Maastricht, America en Utrecht schoven aan. Na een korte informele afsluiting vertrok koning Willem-Alexander uiteindelijk rond 13.15 uur.

Utrecht

Buiten in Lieshout sprak de koning over de aanslag in Utrecht. ,,Ik wil ook mede namens mijn vrouw zeggen dat we intens verdrietig zijn met wat er gebeurd is in Utrecht afgelopen maandag. Dat we heel erg meegeleefd hebben. Uiteraard in de eerste plaats met de nabestaanden van de dodelijke slachtoffers en ook vrienden, bekenden, iedereen die daarbij betrokken is. We wensen de gewonden heel veel beterschap toe en hopen dat ze snel en volledig herstellen”, zei Willem-Alexander.

,,Uiteraard zijn we ook dankbaar voor de hulpverleners en de speciale diensten die heel kordaat opgetreden hebben op het moment dat dit naar buiten kwam en ondanks gevaar voor eigen leven echt gewoon doorgezet hebben”, aldus de koning, die ook veel waardering had voor de bevolking van Utrecht.

,,Sommigen hebben zich met gevaar voor eigen leven ingezet voor de medemens. En aan de andere kant zijn de inwoners ook gewoon rustig en waardig gebleven zodat de diensten hun werk konden doen tot het moment dat de verdachte gearresteerd werd. Dat er daarna vragen zijn is evident maar op het moment dat het gewoon echt speelde, heeft iedereen zich op een heel waardige manier gedragen en daar zijn we heel dankbaar voor.”

Volledig scherm
De koning wordt ontvangen in Lieshout © Tonny Peeters