Volledig scherm
De auto lag aan de linkerkant van het bassin in het water, de hulpdiensten stonden aan de rechterkant. ©

Kostbare tijd verloren bij reddingsactie in Someren, hulpdiensten stonden aan verkeerde kant

VideoSOMEREN - Doordat hulpverleners donderdagavond de exacte locatie van de plek waar de auto van twee twintigers in Someren het water in was gereden niet wisten, is er kostbare tijd verloren gegaan. Zo stonden hulpdiensten in eerste instantie aan de verkeerde kant van het bassin waarin de auto lag.

Rond 20.30 uur kwam een auto met twee twintigjarige inzittenden op zijn kop terecht in een waterbassin bij het grote kassencomplex, vlakbij de Kanaaldijk-Noord in Someren. De politie kreeg in eerste instantie de verkeerde locatie door van de melders. ,,Wij zijn afhankelijk van de melding die we krijgen. Het ging in eerste instantie om de Kanaaldijk Noord en op basis van die informatie zijn we uitgerukt. Later bleek het om de Broekstraat te gaan.” 

Afgelegen plek

De plek is zo afgelegen dat hulpverleners donderdagavond moeite hadden om de exacte locatie te vinden, bevestigt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost.,,De exacte locatie van het ongeval was langere tijd onduidelijk. Dat heeft invloed gehad op de aanrijdtijd. Ik durf daar geen minuten aan te koppelen.”

Wat ging er mis? Bekijk het op dit kaartje. Tekst gaat hierna verder.

Brandweer en ambulances reden via de Lage Akkerweg de Broekstraat in. Op de hoek van die weg met de Wagenmaker was het gestrande voertuig niet waar te nemen. Na enige tijd bleek het om de overkant van dat bassin te gaan. Bovendien reden hulpvoertuigen zich vast in de blubberige paden, waardoor met nog meer materieel uitgerukt werd. ,,Het terrein was moeilijk berijdbaar.” 

Tijdlijn reddingsactie Someren

20.35 uur: 
Eerste melding van ongeval. De locatie die doorgegeven wordt is de Kanaaldijk-Noord. Dat blijkt de verkeerde locatie te zijn. Hulpdiensten rijden daarna door naar het bassin bij de hoek van de Wagenmaker en Broekstraat, maar zien de auto niet. Het voertuig blijkt aan de andere kant te liggen.

20.57 uur:
De eerste hulpverlener komt aan op de juiste locatie. Dat is zeven minuten te laat. Hulpdiensten moeten binnen een kwartier op de plek van het ongeluk zijn.

21.05 uur:
Het eerste slachtoffer wordt uit de auto gehaald. Direct start reanimatie.

Nazorg

De plaatselijke brandweerlieden komen vrijdagmiddag op de kazerne in Someren bijeen om te praten met elkaar over wat er gebeurd is.  De betrokken hulpverleners worden nauwlettend in de gaten gehouden, zegt brandweerwoordvoerder Wally Pariddaans. ,,Iedere reanimatie heeft impact. Dat vraagt om goede nazorg van onze kant. Dat is een intern proces waarover ik niet te veel wil uitweiden. Iedereen krijgt de gelegenheid om zijn of haar hart te luchten en op gezette tijden zullen er gesprekken volgen.” 

Tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Auto te water in Someren © Bert Jansen

Overleden

De twee inzittenden werden uiteindelijk uit het water gehaald en ter plaatse gereanimeerd, maar in het ziekenhuis bezweken ze allebei aan hun verwondingen. De slachtoffers zijn twee 20-jarige mannen uit Someren-Eind. Over de oorzaak van het ongeluk is nog niets bekend. De specialisten van VOA (Verkeer Ongevallen Analyse) doen hier onderzoek naar. Verder is er op de plaats van het ongeval uitgebreid onderzoek gedaan naar sporen en zal de auto worden onderzocht op mogelijke technische mankementen.

‘Veel impact’

Het nieuws heeft veel impact in het dorp, merkte dorpsondersteuner Cindy Manders-Peeters een dag later. In diverse groepjes werd over het ongeval gesproken. ,,Inwoners schrikken ervan. Het nieuws begint klein en wordt steeds groter. Het nieuws krijgt op een bepaald moment ook een naam en gezicht. Er zijn jonge personen omgekomen en dat is heel heftig.”

Volledig scherm
De auto lag aan de linkerkant van het bassin in het water, de hulpdiensten stonden aan de rechterkant. ©