Volledig scherm
De rotonde tussen Beeke n Donk en Gemert, met rechtsboven de Professor Dondersweg. © Ton de Kousemaker

Laarbeek procedeert tegen deel N279-plan

LAARBEEK - Laarbeek is van plan om bij de Raad van State in beroep te gaan tegen de plannen die de provincie met de N279 heeft, meer in het bijzonder tegen het afsluiten van de Professor Dondersweg.

In de N279-plannen, die begin deze maand werden goedgekeurd door Provinciale Staten, is de reconstructie van de rotonde tussen Beek en Donk en Gemert een belangrijk onderdeel. Vanaf de Professor Dondersweg kun je straks niet meer op de Gemertseweg komen. De provincie zou als onderdeel van de plannen de wegen Peeldijk en De Biezen (waar je via de Brabantse Kluis richting Grotelshof/De Mortel rijdt) gaan opwaarderen.

Burgemeester en wethouders van Laarbeek vinden deze plannen ondermaats en willen ze juridisch aanvechten. Zij menen dat de provincie met een veel betere oplossing moet komen die bovendien veiliger is voor fietsers, omdat onder andere meer landbouwverkeer over die wegen zal rijden.

De beslissing om hiervoor naar de Raad van State te stappen ligt uiteindelijk bij de gemeenteraad. Op 9 januari is er een commissievergadering en als daarin blijkt dat een meerderheid voor is, moet er een extra raadsvergadering worden uitgeschreven. Er kan tot uiterlijk 28 januari in beroep worden gegaan maar de eerste reguliere raadsvergadering staat voor de 31ste gepland. Ook de raadsleden van Gemert-Bakel bekijken nog of ze in beroep gaan tegen de plannen van de provincie. Dat zou ook een extra raadsvergadering betekenen.

  1. Someren krijgt drie ton voor aanpak klimaat

    Someren krijgt drie ton voor aanpak klimaat

    SOMEREN - Gedempte sloten weer open maken zodat het water bij hoosbuien makkelijker weg kan. Het plaatsen van elf nieuwe peilpunten om de waterstand in de gaten te houden en het leggen van nieuwe riolering. Al twee jaar doen de gemeente Someren en waterschappen Aa en Maas en De Dommel er samen alles aan om Someren weerbestendig te maken. Deze werkwijze wordt door de provincie Noord-Brabant als voorbeeld gezien. Gedeputeerde Johan van den Hout steunt de Somerense werkwijze en trekt er maximaal drie ton voor uit, bleek dinsdagmiddag tijdens de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst.