Laarbeek wil snel ingrijpen bij gezinnen met complexe problemen
LAARBEEK - De gemeente Laarbeek neemt de regie bij complexe gezinsproblematiek nadrukkelijk in eigen hand. ,,Lokaal kun je problemen tijdig signaleren en maatwerk bieden”, zegt de man die in Laarbeek verantwoordelijk is voor de hulpverlening.
Een man die zijn vrouw bedreigt en mishandelt, een verslaafde moeder die haar kinderen verwaarloost of een verwarde man die vernielingen aanricht op straat.
Het lijken misschien verhalen uit de grote stad, maar ook een plattelandsgemeente als Laarbeek kent voorbeelden waar complexe, meervoudige problemen voor ellende zorgen.
,,We hebben ruim twintig huishoudens in beeld. Vaak gezinnen waar verschillende hulpverleningsinstanties binnen zitten”, vertelt Koen, die vanwege de aard van zijn werk liever niet met zijn achternaam in de krant staat.
Zorg en veiligheid
Vanaf deze maand is hij als procesregisseur Aanpak Voorkoming Escalatie (AVE) in dienst van de gemeente Laarbeek. ,,Ik werk op het punt waar zorg en veiligheid samenkomen”, vat hij zijn functie kort samen. Want problemen komen zelden alleen en leiden vaak tot schrijnende situaties, ziet hij in de praktijk.
Een verslaving veroorzaakt bijvoorbeeld schulden, wat tot spanningen en huiselijk geweld leidt. Kinderen zijn daar getuige van of worden verwaarloosd vanwege psychische problemen van hun ouders. En criminele activiteiten kunnen een bom onder de gezinsharmonie leggen.
Vier jaar geleden is de gemeente Laarbeek een traject gestart om huishoudens met zulke meervoudige problematiek in kaart te brengen. Daarbij werkt ze nauw samen met bijvoorbeeld jeugd- of gezinshulpverlening, verslavingszorg, woningcorporatie Wocom, politie, het Openbaar Ministerie en de reclassering.
Eén gezin, één plan
,,Zorg, justitie en het lokale bestuur zijn de drie pijlers om gedragsverandering teweeg te brengen en escalatie te voorkomen. De kunst is om daar regie in te krijgen. Zodat hulpverleners van elkaar weten wat ze doen en we een totaalpakket kunnen bieden; één gezin, één plan”, zegt de procesregisseur, die via Zorg- en Veiligheidshuis Brabant Zuidoost al langer aan de gemeente was verbonden.
Met zijn aanstelling sorteert Laarbeek, als eerste gemeente van haar schaal in de Peelregio, voor op de wet ‘Aanpak meervoudige problematiek sociaal domein’, die vermoedelijk eind 2022 in werking treedt.
Volledig op de hoogte
,,Door decentralisatie is veel zorg bij gemeentes terechtgekomen. Veel signalen komen lokaal binnen, ook via bijvoorbeeld wijkagenten. Lokaal ben je dus rijk uitgerust om problemen tijdig te signaleren en integraal maatwerk te bieden.” Bovendien, vervolgt hij, is de burgemeester van de gemeente verantwoordelijk op het moment dat escalatie van de problematiek tot een crisissituatie leidt: ,,Dan is het belangrijk dat hij volledig op de hoogte is.”
Maar zover wil de procesregisseur het in Laarbeek natuurlijk liever niet laten komen. ,,Het doel is op de eerste plaats gedragsverandering. Daarnaast willen we in kunnen schatten waar de zaak op springen staat, welke mogelijkheden we in dat geval hebben en hoeveel tijd er is. We willen die situatie voor zijn. Voor de veiligheid van de gezinsleden. En van de leefomgeving.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
LEZERSBRIEVEN
Brieven | Niet alleen eenheid bij militairen op Rode Plein | Gebiedende rol kerk door mens overgenomen
EINDHOVEN - Lezers van het ED en ed.nl kunnen een ingezonden brief sturen via Opinie@ed.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die vrijdag 13 mei in de krant verschenen. -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad. -
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten. -
PREMIUM
Nieuwe poging impassen doorbreken: 4 partijen aan tafel in Someren
SOMEREN - Het is een nieuwe poging de impasse in de Somerense politiek te doorbreken. De Gemeenschapslijst en LSH willen alsnog om tafel met het CDA en Wij zijn Someren-VVD. Die variant roept meteen de nodige vraagtekens op bij CDA’er Arjan Evers. -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen.
-
Castle Rally gaat dwars door Deurne en De Peel
DEURNE - Een autorit langs historische bezienswaardigheden en gezelligheid op het kasteelplein zijn de ingrediënten van de eerste Castle Rally. Aanstaande zondag staat dit evenement, georganiseerd door Lionsclub Deurne, Heemkundekring H.N. Ouwerling en de Deurnese Oldtimer Club op het programma. -
Zwarte rookpluim boven Deurnsche Peel door grote industriebrand Venlo
LIESSEL - Op grote afstand was zondagmiddag een zwarte rookpluim boven natuurgebied de Deurnsche Peel bij Liessel te zien. De brandweer rukte groots uit, maar kon geen brand vinden. De rookpluim bleek afkomstig van een industriebrand in de buurt van Venlo. -
PREMIUM
Oma zei stoppen, maar opa wilde door, desnoods voor ’n halve cent: bakkerij Koolen bestaat nu honderd jaar
ASTEN - De leiding is veranderd maar de naam is gebleven. Dat Bakkerij Koolen de honderd jaar nu aantikt, ligt toch niet zo maar voor de hand.