Laatste brandweerwagens verlaten Deurnsche Peel, Staatsbosbeheer bewaakt gebied voorlopig
DEURNE - Maandagmiddag om 12.55 uur startte een bosbrand op de Deurnsche Peel die verwoestend zou zijn voor de natuur en waar de brandweer lang geen vat op had. Vrijdag, 99 uur na de eerste melding, verlaten de laatste brandweerwagens het natuurgebied. Staatsbosbeheer zal de komende tijd het gebied bewaken.
Dat heeft de Veiligheidsregio vrijdagmiddag kort voor 17.00 uur laten weten. Daarbij wordt ook aangegeven dat er nog altijd sprake is van rookontwikkeling. ,,Dit zal nog lange tijd blijven", valt in de tweet te lezen.
Rook- en geuroverlast
Door de veranderende wind kunnen bewoners rondom de Deurnsche Peel de komende tijd rook- en geuroverlast ervaren. Bewoners die last hebben van de rook kunnen ervoor kiezen om hun woning te verlaten. Zij moeten dan zelf onderdak zoeken, zo vermeld de website van de gemeente Deurne.
In de nacht van donderdag op vrijdag was het nagenoeg windstil en mistig. Dat zorgde ervoor dat er rook laag bij de grond bleef hangen. Verschillende omwonenden hebben daar last van gehad. Dit gold met name voor de bewoners van de Soemeersingel. Naar aanleiding van klachten is de brandweer gaan meten op gevaarlijke concentraties koolmonoxide in het gebied. Dat was nergens het geval. Er was dan ook geen aanleiding om woningen te ontruimen.
Voor de brandweer komt met het vertrek van de laatste wagens een eind aan een immense klus die maandagmiddag al begon. Tijdens de eerste dag werden al twaalf brandweerwagens, zes watertanks en een blushelikopter ingezet om het vuur onder controle te krijgen. Tegen een uur of 19.30 uur op maandag nam het vuur in hevigheid af, maar dat was geen voorbode voor een snelle afloop.
Ontruiming
Sterker nog, waar het vuur maandag woedde in een gebied van zo'n 100 hectare, was dat dinsdag een gebied van 150 hectare. Diverse teams uit het hele land werd opgeroepen om te helpen het vuur te bestrijden. Bijvoorbeeld de Landmacht werd opgeroepen om bij te springen. Die probeerde samen met de brandweer een stoplijn aan te leggen om te voorkomen dat het vuur zich verder zou verspreiden. Dinsdag werd ook besloten om vier blushelikopters in te zetten. 's Avond werd een verzorgingstehuis uit voorzorg ontruimd.
De bestrijding vroeg veel van de brandweerlieden. Sommige stukken waren moeilijk begaanbaar, wat betekende dat brandweerlieden zich te voet door het onbegaanbare gebied moesten worstelen om met vuurzwepen en waterrugzakken de vlammen te bestrijden.
Woensdagmiddag werd duidelijk dat niet 150, maar 400 hectare van de Deurnsche Peel in vlammen op zou gaan. Daarmee werd de brand een van de grootste natuurbranden uit de Nederlandse geschiedenis.
Grootste natuurbrand van Nederland
Helaas hield het daar niet bij op. Donderdag bleek dat zelfs 800 hectare van het natuurgebied was verwoest door de brand. Daarmee was het niet meer een van de grootste natuurbranden ooit, maar de grootste. Toch was er ook goed nieuws: na een dagenlange inspanning was het vuur eindelijk onder controle.
Burgemeester Mak reageerde opgelucht op dat nieuws. ,,Het is verschrikkelijk dat het dit gebied zo heeft getroffen; het is zeer waardevol voor broedvogels, daar zullen we mee moeten dealen. Ook heb ik erg meegeleefd met onze inwoners die hun huizen moesten verlaten, dat geeft een ontzettende schok als je dat mee maakt.”
Het voorlopige slotakkoord volgde dus vrijdagmiddag. Terwijl Staatsbosbeheer en de brandweer samen nadenken over een nieuwe indeling voor de Deurnsche Peel, laat de Veiligheidsregio weten dat de laatste brandweerwagens vertrokken zijn.
Lees alle verhalen over de verwoestende brand in ons dossier. Bekijk hieronder beelden van de bestrijding van de brand.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
-
PREMIUM
Veiligere Eendracht in Gemert wordt ook bioscoopzaal; theater gaat voor 4 ton verbouwen
GEMERT - Een theaterzaal die weer veilig is voor publiek en bezoekers, die ook als bioscoop kan worden gebruikt. Er komt voorlopig geen cultuurhuis in Gemert. Daarom maakt theater De Eendracht van de nood een deugd: er wordt flink verbouwd. -
PREMIUM
Raad Gemert-Bakel: De Peel hangt er maar een beetje bij in de regio
GEMERT-BAKEL - Er is in Brainport te weinig aandacht voor de bereikbaarheid van de gemeenten aan de oostkant van de regio. De nadruk ligt te veel op het verbeteren van de doorstroming op de snelwegen ten westen en ten zuiden van Eindhoven. De Peel hangt er maar een beetje bij. -
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
Buxusliefhebbers, let op, de rupsen van de buxusmot zijn al volop aan de vraat. Rond deze tijd verpoppen ze tot mot, met een nieuwe generatie tot gevolg. Ingrijpen is de boodschap! Hoe roep je de plaag een halt toe en houd je je geliefde planten gezond? Tuinexpert Laurence Machiels weet raad: ,,Een feromoonval lokt de mannetjes en kan voorkomen dat de buxusmotten paren.’’ -
Verdachte van moord Willem van der Willigen gaat toch praten, maar wil geen psychisch onderzoek
LIESHOUT - De man die wordt verdacht van de moord op Willem van der Willigen in Lieshout en Benito van Ommeren in Amsterdam, werkt mee aan nadere verhoren. Hij wil zich niet laten onderzoeken door een psycholoog en psychiater.
-
INGEZONDEN OPINIE
Mening | Dure huizen Grotelse Heide worden intensief gebruikt; vakantiepark kan doodsteek mooi stuk Bakel worden
-
-
-
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen. -
PREMIUM
Cultuurhuis Gemert raakt steeds verder uit beeld, ‘eerste tien jaar geen geld voor’
GEMERT - De plannen voor een nieuw cultuurhuis in Gemert raken steeds verder uit beeld. Het ziet er nu naar uit dat de bouw van een ander, gezamenlijk onderkomen voor theater De Eendracht en het Kunstlokaal zeker tien jaar niet aan bod komt.