Someren-Heide laatste mis in kerk.
Volledig scherm
Someren-Heide laatste mis in kerk. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Landelijke stichting tegen sloop Sint Jozefkerk in Someren-Heide

SOMEREN-HEIDE - Vrijwel iedereen in Someren-Heide is het erover eens: de voormalige Sint Jozefkerk is rijp voor de sloop. Er wordt zelfs al nagedacht over het bouwen van woningen en behoud van de kerktoren. Nu komt daar ineens de landelijke Stichting Cuypersgenootschap doorheen fietsen. De stichting pleit daarentegen voor het behoud van zoveel mogelijk monumenten.

,,Men toont weinig respect voor het erfgoed door sloop als uitgangspunt te nemen. Gezien het beeldbepalende belang van dit gebouw is sloop onacceptabel, daarmee verdwijnt een voor de regio zeer belangrijk voorbeeld van naoorlogse bouwkunst”, zegt Norman Vervat van het genootschap. Behoud van enkel de toren en de glaskunst uit het pand aan de Nieuwendijk vindt hij bovendien onverstandig. ,,De monumentale betekenis zit in het totaalplaatje.”

Vice-voorzitter Wim Jaspers van het parochiebestuur van de heilige Franciscus denkt het zijne van het persbericht dat Vervat de deur uit deed. Hij noemt de hele gang van zaken ‘vreemd’ en wil er verder niet al te diep op ingaan. Het parochiebestuur vindt nog steeds sloop de beste optie. Naar een nieuwe invulling van het terrein wordt gekeken. 

Kerk in Someren-Heide wordt gesloten
Volledig scherm
Kerk in Someren-Heide wordt gesloten © Rinus Van Houts