Leerlingen bezorgen ouderen in Someren een leuke ochtend: ‘De jeugd is zo slecht nog niet’

SOMEREN - ‘Een ochtend met: De jeugd van tegenwoordig’, zo heet het evenement dat georganiseerd werd door leerlingen van het Varendonck College. ,,We zoeken naar de connectie tussen jong en oud”, vertelt Gerry Sieben van werkgroep Samen voor Someren.

Bij binnenkomst staan de bekertjes met kinderchampagne en ranja al klaar. Zo kan ‘Een ochtend met: De jeugd van tegenwoordig’ feestelijk worden geopend. In de keuken werken de leerlingen hard om de laatste koekjes te bakken. Dan kunnen de ouderen bij binnenkomst meteen beginnen met het versieren van de lekkernijen. 

Leerling Bram van de Tillaar (16) uit Someren is een van de organisatoren: ,,Vaak zitten ouderen alleen thuis. We wilden iets leuks organiseren zodat ze wat meer onder de mensen komen.” Anneke van de Ven (80) uit Someren is het met hem eens. ,,Voor ouderen die in een bejaardentehuis zitten wordt nog wel eens wat georganiseerd, maar degenen die alleen wonen worden vaak over het hoofd gezien.”

Bingokaarten

Door koekjes bakken, vogelhuisjes maken, nagels lakken en een spelletje bingo proberen de leerlingen deze groep ouderen te betrekken bij hun evenement. ,,Ze zijn vaak aangewezen op familie, maar als ze die niet meer hebben vind ik het belangrijk dat wij kunnen bijdragen aan een leuke ochtend”, zegt Priscilla Koolman (17) uit Ommel.

Samen met Maud van Zoggel (15) uit Someren verzorgt Koolman de bingo-activiteit. Ze zijn zelf verantwoordelijk voor alles wat erbij hoort. ,,We moesten prijsjes en bingokaarten halen, er zijn koekjes en we hebben even een pauze ingelast zodat iedereen rustig wat kan kletsen en koffie drinken”, legt Koolman uit.

Tekst gaat verder onder foto.

Volledig scherm
Samen voor Someren is een burgerbeweging die dit jaar als thema heeft om de jeugd meer te betrekken bij wat er speelt in Someren. Leerlingen van het Varendonck hebben helemaal zelf een leuke ochtendactiviteit opgezet voor ouderen. © FotoMeulenhof

Geurkaarsje

‘Nummer 63', klinkt het in de hoek waar de bingo wordt gehouden. Het blijft stil op wat onderling geroezemoes na. ,,Nummer 23", zegt Koolman. ,,Ja dan heb ik hem volgens mij”, klinkt het uit de groep. De nummers worden gecontroleerd en het is prijs. Mevrouw Van de Ven heeft het laatste prijsje gewonnen. ,,Een geurkaarsje”, zegt ze tevreden.

De prijzen zijn op, het spel is voorbij. ,,Ik heb twee prijzen, een vaasje en een plantje”, vertelt Ria van Tulden (73) uit Someren terwijl ze de aanwinsten laat zien. Haar tafelgroepje is het eens: het is een geslaagde ochtend. ,,Wij vinden het fijn om bij de jeugd te zijn”, zegt Van Tulden. Een tafelgenoot voegt daar nog aan toe: ,,De jeugd is zo slecht nog niet.”

Roze nagellak

Meneer Van Tulden (73) vindt het een goed initiatief. ,,Het houdt de jeugd bezig, hè. En andersom houdt de jeugd ons ook weer bezig”, zegt hij met een lach. Hij is van mening dat het goed is dat jongeren meer aan ouderen denken. ,,Veel mensen van mijn generatie vereenzamen, de jeugd heeft geen tijd meer.” Zijn vrouw onderbreekt hem. ,,Ik ga mijn nagels laten lakken, tot zo.”

Docente Lisa Alting heeft zelf een nieuwe laag roze over haar nagels laten lakken. ,,Dat past bij mijn jurk", zegt ze. Het is een geslaagde ochtend. ,,Ik zie veel lachende mensen, zowel leerlingen als ouderen. Daar gaat het uiteindelijk om”, zegt ze tevreden. ,,Het is misschien wel voor herhaling vatbaar.”