Volledig scherm
Gezocht: dames die hebben mee geknoopt aan dit kleed. © Heemkundekring 't Hof van Liessent

Lieshouts dorpskleed krijgt een tweede kans

LIESHOUT - Het gigantische wollen kleed dat ooit de vloer van de raadszaal in Lieshout sierde, lag jaren voor oud vuil op de gemeentewerf. Binnenkort krijgt het weer een ere-plek.

8 bij 5 meter waren de afmetingen. En 125 kilo woog het. Het wapen van de gemeente zat erin verweven. De hoofdkleur was grijs, en werd afgewisseld met blauw, licht- en donkergoud.

Ruim tachtig Lieshoutse vrouwen knoopten in 1984 een gigantisch kleed met Scheepjeswol in elkaar. Ideetje van de toenmalige burgemeester, Piet van Hout. ,,Die had dat waarschijnlijk ooit ergens opgepikt'', vermoedt Louis Doomernik, voorzitter van Heemkundekring 't Hof van Liessent. Heel toevallig had ook een aantal vrouwenorganisaties bedacht dat ze een wandkleed voor het gemeentehuis wilden knopen. Jarenlang lag het kleed op de vloer van de raadszaal in Lieshout, waar ook Mariahout toe behoorde. Maar Lieshout ging in 1997 op in de nieuwe gemeente Laarbeek. Voor het nieuwe gemeentehuis in Beek en Donk was het kleed niet bepaald geschikt. Omdat het zo gigantisch groot en zwaar is, had niemand er lange tijd plek voor en daarom verdween het ergens op de gemeentewerf. Totdat de gemeente Laarbeek de Lieshoutse heemkundekring vroeg of die het misschien zou willen hebben.

,,Maar ja, waar laat je dat?'', was de eerste reactie van de lokale geschiedvorsers. Toch wilden ze het kleed voor het nageslacht behouden. Toen kwam iemand op het idee om het kleed op te hangen in het dorpshuis in Lieshout. Daarvoor moest het dan wel ingekort worden. ,,Een van de vrouwen die bij het knopen betrokken is geweest, had de supervisie. Het is op een onderrug geknoopt, dus we konden er een stuk afknippen zonder dat het uit elkaar zou vallen'', zegt Doomernik.

De gemeente zorgde ervoor dat het kleed werd schoongemaakt. Vrijdag 4 oktober draagt wethouder Monika Slaets het over. Nu is de heemkunde nog op zoek naar de namen van de knoopsters, zodat deze erbij vermeld kunnen worden. De lijst die in het voormalige Lieshoutse gemeentehuis hing, is verloren geraakt. Wie ooit heeft meegewerkt aan het kleed, of iemand kent die heeft gedaan, mag dat melden bij de heemkundekring.