Volledig scherm
Politie bij Café Van Kampen aan de Mariagaarde in Katwijk. © Tom Hessels

Man (20) uit Someren aangehouden voor aansporen om naar Project X in Brabantse Katwijk te gaan

SOMEREN - De politie heeft vrijdagavond een man uit Someren (20) en een man uit Bergambacht (19) aangehouden op verdenking van het opruien van mensen om naar het Project X feest in Katwijk te gaan. 

Digitaal onderzoek bracht de politie op het spoor van de twee mannen. De 20-jarige man werd in Someren aangehouden. De man uit Bergambacht werd in Rotterdam aangehouden. Beiden zitten vast voor verder onderzoek.

Stopgesprekken

De politie kreeg ook zicht op een twintigtal jongeren die een minder nadrukkelijk aandeel leken te hebben in het aansporen van jeugd om naar Katwijk te komen. Allemaal mannen in de leeftijd van 18 tot 20 jaar, verspreid over heel Nederland. Zij kregen vandaag bezoek van de politie en met hen werd een zogenoemd stopgesprek gevoerd. Daarin werd duidelijk gemaakt dat als ze niet stoppen met deze activiteiten, ze alsnog aangehouden worden.

Onderzoek

Het onderzoek naar de opruiende activiteiten in aanloop naar Project X in Katwijk en de initiators daarvan, is in volle gang. De politie sluit meer aanhoudingen hiervoor dan ook niet uit. 

Noodverordening

In het Brabantse Katwijk is vrijdagavond de noodverordening van kracht. Op alle uitvalswegen die naar Cuijk of Katwijk leiden controleert de politie automobilisten. Wie niets in Katwijk te zoeken heeft komt het dorp niet in. Politie te paard is aanwezig in het centrum van Cuijk, politiebusjes en mobiele units van politie staan her en der geparkeerd, er is een hondenbrigade en er staat een waterkanon gereed voor als het mis gaat. Burgemeester Wim Hillenaar heeft bovendien Katwijk en de kern van Cuijk tot veiligheidsrisicogebied verklaard.