Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Man wil meer geld van Laarbeek voor waardevermindering villa

DEN BOSCH/LAARBEEK - De waardevermindering van zijn huis is niet in verhouding met de planschade die hem door de gemeente is toegekend, betoogde een inwoner van Lieshout dinsdag voor de bestuursrechter in Den Bosch.

,,Het is mijn pensioen. Nee, het wás mijn pensioen." Met overslaande stem tekende een inwoner van Lieshout voor de bestuursrechter in Den Bosch beroep aan tegen de hem toegekende planschade ter compensatie van de waardevermindering van zijn villa. Het was niet de eerste keer dat de Lieshoutenaar de gang naar de rechtbank maakte vanwege de komst van Het Laarhuys, een woonzorglocatie voor kinderen en jong-volwassenen met een verstandelijke beperking, tegen zijn perceelgrens.

Oorzaken

Dinsdag betoogde hij dat het door de gemeente Laarbeek toegekende bedrag van 31.500 euro verre van toereikend is. Hij rekende voor dat zijn woning van 900.000 euro minimaal 13 procent minder waard zou zijn geworden. Dat had volgens hem verschillende oorzaken. De grond waarop Het Laarhuys staat, is vooraf veertig centimeter opgehoogd, met overschrijding van de maximale bouwhoogte tot gevolg. Hij constateerde dat niet alle 88 van de in een bijlage van het bestemmingsplan genoemde parkeerplaatsen zijn aangelegd, waardoor de buurt parkeeroverlast ondervindt. Ook opperde hij dat hij te maken had met buitengewone geluidsoverlast van de gebruikers van Het Laarhuys: ,,Het is soms niet te harden."

De gemeente verwierp de argumenten resoluut. Een juridisch vertegenwoordiger stelde dat in het bestemmingsplan niets is opgenomen over ophoging van de grond, waardoor het niet verboden is.

Over het aantal parkeerplaatsen zei de gemeente: ,,Er is voldoende plek. Het bestemmingsplan gaat daar ook niet over. Er is alleen het advies om 88 parkeerplaatsen te realiseren."

En de toegenomen levendigheid? Die was volgens de gemeente al meegewogen in het planschade-bedrag: ,,We kunnen de hoogte ervan alleen niet koppelen aan een bepaalde doelgroep."

Uitspraak over zes weken.