Volledig scherm
Alicia van den Berkmortel krijgt bloemen van Peter van Veelen van de buurtbusstichting. © FotoMeulenhof

Mijlpaal buurtbus 266: 250.000ste reiziger

SOMEREN - Buurtbus 266 vervoert jaarlijks zo'n 13.500 passagiers. De lijn sluit kleine kernen als Vlierden, Heusden en Ommel aan op het openbaar vervoer.

Zichtbaar verrast stapt Alicia van den Berkmortel bij de halte aan de Kerkstraat in Someren uit de buurtbus. De Deurnese is de 250.000ste passagier van lijn 266, sinds de oprichting in 2004. Onderweg is ze al door bestuursleden Peter van Veelen en Jan Gruijter van de buurtbusstichting op de hoogte gebracht van de bijzondere gebeurtenis. Bij de halte krijgt ze een oorkonde en een mooie bos bloemen van de stichting en chocolaatjes van de Somerense wethouder Louis Swinkels.

Vrijwilligers

De halte is deze maandag niet de eindbestemming van Alicia. Ze moet eigenlijk nog verder, naar Deurne. Maar voor deze speciale gelegenheid stapt ze graag even in Someren uit. Buurtbus 266 is destijds gestart met als voornaamste doel de kleine kernen aan te sluiten op het netwerk van het openbaar vervoer. De bus rijdt zeven keer per dag van Deurne via Asten, Someren en Heeze naar Geldrop en vice versa. De bus stopt op plekken waar de gewone lijnbus niet komt, zoals bij het Vorstermansplein in Heusden en in de kern van Vlierden.

Bijzonder is vooral dat de buslijn volledig draait op een enthousiast vrijwilligersteam. ,,We kunnen een beroep doen op zo'n dertig chauffeurs. Iedereen rijdt elke week één dagdeel. Daarnaast hebben we nog enkele reservechauffeurs", vertelt voorzitter Peter van Veelen van de stichting. De buurtbus is binnen het openbaar vervoer een buitenbeentje. De provincie Noord-Brabant geeft opdracht aan Hermes voor de uitvoering van de regionale lijndienst. Hermes wordt hiervoor door de provincie betaald en zorgt dat er bussen beschikbaar zijn. Voor het werven van chauffeurs en het onderhouden van de lijn doet Hermes een beroep op Stichting Buurtbus Lijn 466. Van Veelen: ,,We werken met vrijwilligers omdat de lijn simpelweg niet rendabel is. Het aantal passagiers is te laag."

Betrokken

Van Veelen is vanaf de oprichting in 2004 bij de buurtbus betrokken. Hij ziet dat het aantal buurtbusreizigers de laatste jaren met 1100 tot 1200 passagiers vrij stabiel is, maar vergeleken met de beginjaren is afgenomen. ,,Vroeger kon je mee voor 30 cent. Nu is het een stuk duurder." Het reizen met de buurtbus bevalt Alicia van den Berkmortel in elk geval prima: ,,Ik reis één keer per week van Deurne naar Heeze. Altijd met de buurtbus. De bus stopt bij ons thuis ongeveer voor de deur."