Volledig scherm
Leon Verdonschot geeft na vijfenhalf jaar de voorzittershamer van SV Deurne weer door. © FotoMeulenhof

Missie Leon Verdonschot bij SV Deurne zit erop

DEURNE - Nog één keer de voorzittershamer hanteren en dan zit het er voor Leon Verdonschot op. Na donderdagavond is hij voorzitter af van voetbalvereniging SV Deurne.

Het liefst acteert Verdonschot (58) op de achtergrond. ,,Daar werk ik het beste", geeft hij aan als de scheidend voorzitter op zijn kantoor terugblikt op de afgelopen jaren. Ondanks zijn voorkeur voor werken in de luwte is Verdonschot ruim vijfenhalf jaar voorzitter geweest. Een periode waarin er veel is veranderd binnen de voetbalvereniging. Verdonschot was zeven jaar hoofdsponsor (Habek Snacks), daarna ging hij de club, op de achtergrond, adviseren. Zodoende was hij onder meer betrokken bij de stichting die de nieuwe accommodatie van SV Deurne in 2012 van de grond kreeg.

Het toenmalige bestuur zag dat de club op een tweesprong stond en samen met de leden werd gekozen voor een nieuwe organisatie. ,,Het draaide teveel om het eerste elftal. We hoopten weer meer een vereniging te worden."

In 1987 werd besloten dat SV Deurne vergoedingen ging betalen aan de voetballers van het eerste elftal. Er kwamen veel spelers en de club werd een vaste klant in de hoofdklasse. Hoogtepunt was het kampioenschap en de 1/8ste finale van de KNVB-beker in 2008. De vele aandacht voor het eerste team bleek uiteindelijk zijn weerslag te hebben binnen de vereniging. Met Verdonschot aan het roer werd besloten om de vergoedingen af te schaffen. Deurne moest weer een Deurnes elftal worden. Wat door zou moeten werken binnen de vereniging. ,,Leden maken de vereniging. We zijn samen een weg ingeslagen. Als iemand ons daarin de rug zou toekeren, dan hadden we het fout gedaan. Maar dat is niet gebeurd."

Kernbestuur

Het bestuur van SV Deurne bestond voorheen uit een tiental mensen, met daarnaast nog onder meer een jeugdbestuur. Met het aantreden van Verdonschot kwam er een kernbestuur van slechts vier personen. ,,Een soort raad van commissarissen. Wij zijn er voor de problemen. Naast het bestuur zijn er verschillende teams die zaken binnen de club regelen. Die teams moeten het vooral doen. In totaal zetten in die teams zo'n zestig mensen zich in voor de club."

Verdonschot zag dat de bereidheid om iets voor de club te doen groeide. De vereniging ging weer floreren, betrokkenheid van ouders nam toe. En dat alles onder leiding van iemand die liever op de achtergrond vertoeft. ,,Ik heb in het voortraject voor de veranderingen in 2014 ook advies gegeven. Als ze dan bij jou komen om voorzitter te worden, is het raar om nee te zeggen."

Na donderdagavond pakt hij die adviesrol op de achtergrond weer op. Of dat voor hem wennen zal zijn? ,,Zondag is de Kranenmortelderby tegen ZSV. Sta ik dan anders langs de lijn? Neuh..."