Volledig scherm
Het centrum van Deurne gezien vanuit de torenspits van de Sint-Willibrorduskerk (archieffoto). © René Manders

Mogelijk commissie integriteit in Deurne

DEURNE - In Deurne wordt mogelijk een commissie ingesteld die onderzoek gaat doen naar integriteit in het gemeentehuis. In juli buigt de gemeenteraad zich over de vraag of dit nodig is, na een reeks aantijgingen van adviseur Martien Driessen.

Ze worstelen al een tijd met een reeks brieven aan hun adres, de gemeenteraad van Deurne. De afzender ervan is Martien Driessen uit Someren, die in opdracht van de familie Van Ooij onderzoek uitvoert naar de integriteit van onder andere wethouder Helm Verhees.

De aanleiding daarvan is een langslepend conflict tussen de gemeente en Van Ooij over een stuk grond. De gemeente kocht dat van de ondernemer uit Liessel in 2005 om er een fietspad op aan te leggen. Dat pad ligt er inmiddels al jaren maar de grond is formeel nog niet overgedragen. Dit omdat een reeks aanvullende afspraken meerdere keren spaak liepen.

Moedwillig

Driessen liet eerder namens Van Ooij weten dat hij vermoedt dat de gemeente hem moedwillig tegenwerkt. Hij hoopt op een onafhankelijk onderzoek waarin 'externe deskundigen de gang van zaken tegen het licht houden.'

Inhoudelijk op de kwestie ingaan is voor de politiek deels lastig omdat het conflict ook behandeld wordt door de rechter op 6 juni. In de tussentijd heeft Driessen bij de gemeente vele vragen gesteld en meerdere beroepen gedaan op de Wet openbaarheid van bestuur. Een aantal van deze brieven stond op de agenda voor de gemeenteraad van deze week.

Voor Transparant Deurne was dit reden om een voorstel in te dienen. De partij wil op grond van de aantijgingen een commissie instellen die de integriteit binnen de muren van het gemeentehuis onderzoekt. Frank van Tilburg van de partij liet weten dat er wel erg veel informatie in de brieven staat die belastend is. ,,We moeten ons daar als gemeenteraad zorgen over maken en laten uitzoeken of hier iets van klopt."

Hij vond CDA en Progressief Akkoord/GroenLinks aan zijn zijde. Leo Cuijpers van het CDA stelde ook voor een mediator aan te stellen om het conflict tussen de twee partijen op te lossen.

De andere partijen vonden het voorstel te voorbarig, maar willen zich wel inhoudelijk buigen over de brieven tijdens de vergadering van 3 juli. ,,We moeten eerst afpellen waar het echt om draait", vatte Nick Thijssen van PvdA Deurne het samen. In deze tussentijd zal Driessen volgens de partijen dan met het door hem aangekondigde eindrapport moeten komen.

Tegelijkertijd wordt er op 20 mei in Deurne een zogenaamd Protocol Integriteit gepubliceerd. Vanaf die dag is er bij de raad de mogelijkheid om een werkgroep in te stellen als er vermoedens zijn dat er ondeugdelijke zaken spelen.