Volledig scherm
Natuur in Deurne © Fotopersburo van de Meulenhof bv

'Mooier buitengebied Deurne; het kan'

DEURNE - Het buitengebied moet drastisch op de schop, vindt rijksbouwmeester Floris Alkemade. Boeren moeten daarin een sleutelrol spelen en ook worden betaald voor hun inzet.

De rijksbouwmeester was dinsdagavond in Cultuurcentrum Martien van Doorne, op uitnodiging van de gemeente Deurne. De grote zaal was met 280 belangstellenden goed gevuld.

In de visie van Alkemade is de  huidige manier van voedselproductie niet langer houdbaar. Het systeem heeft een te grote negatieve invloed op landschap, natuur, bodemkwaliteit, biodiversiteit, milieu en de volksgezondheid. ,,Nederland teert in op zijn maatschappelijke vermogen. Het is hoog tijd voor een koerswijziging", aldus Alkemade.

De in Sint-Oedenrode woonachtige architect is sinds 2015 rijksbouwmeester. In die hoedanigheid bevordert en bewaakt hij voor het ministerie van Binnenlandse Zaken de stedenbouwkundige inpassing en de architectonische kwaliteit van rijksgebouwen.

Alkemade - in 2018 verkozen tot architect van het jaar - strijdt ook al enkele jaren voor een mooier buitengebied. Hij is op zoek naar radicale, realistische en realiseerbare voorstellen voor een mooier platteland.

Nieuwe deal

Daarmee is hij eerder al gestart via de prijsvraag Brood en Spelen, waarbij boeren samen met ontwerpers aan de slag gingen met vernieuwende ideeën en economische modellen. En die zijn er volgens Alkemade in overvloed. Denk aan het voedselbos, strokenteelt, precisielandbouw of nieuwe stalsystemen bij kwetsbare natuur. ,,Of het koppelen van voedselproductie aan natuurontwikkeling of dagopvang. Of start een zorgboerderij. Het platteland kan zich vernieuwen op een duurzame manier. Het kan", aldus Alkemade.

Daarin moet de maatschappij volgens hem wel een nieuwe deal sluiten met de boeren. De industriële vorm van voedselproductie is voor Nederland belangrijk maar volgens Alkemade moet het uit het buitengebied worden gehaald en moet het een plek krijgen in zogeheten agroports.

,,Haal het weg uit het landelijk gebied. En laten we boeren die wel in het buitengebied blijven betalen voor wat we belangrijk vinden. Zo kan een verdienmodel ontstaan met waterhuishouding, landschapsontwikkeling of natuurbehoud."

Omarmen

Wethouder Marinus Biemans van de gemeente Deurne zei na afloop aan de slag te willen met de ideeën van Alkemade. ,,We zijn nu nog te vaak bezig met het blussen van brandjes zoals de mestfraude. Daardoor komen we niet toe aan het grote verhaal. We moeten de transitie omarmen. We moeten samen aan de slag om het op te pakken. Ik voel de verantwoordelijkheid om het op te pakken. Het is een flinke opgave, maar ik geloof erin", aldus de wethouder