Volledig scherm
Leerlingen van Groep 8 van basisschool St. Lambertus uit Asten kijken hun ogen uit in Techniek met een Ziel, terwijl ze uitleg krijgen van Henk Joosten. © Jeroen Hendriks

Museum in Neerkant wil volle kracht vooruit

NEERKANT - Museum Techniek met een Ziel in Neerkant hoopt op een bijdrage van 30.000 euro van de gemeente om de kwaliteit op te schroeven. Het museum wil investeren in de collectie, techniekeducatie en promotie. Politieke partijen buigen zich over de eenmalige aanvraag.

Museum 'Techniek met een Ziel' in Neerkant wil zichzelf verbeteren, maar om echt meters te kunnen maken, doet het voor het eerst in het bestaan een beroep op financiële steun van Deurne.

Naast een eigen bijdrage vond het museum al andere geldschieters die bereid zijn te investeren. Of de gemeente de eenmalige subsidie toekent, ligt in handen van de gemeenteraad. Die zal er zich in mei over buigen.

Onderwerp

Komende week staat het onderwerp op de agenda van de commissie. Techniek met een Ziel is in 2003 opgericht boven het voormalig winkelpand JeHaBe in het hart van Neerkant. Het museum drijft op een verzameling apparaten uit het verleden. Het aantal bezoekers steeg sinds de oprichting van een paar honderd tot gemiddeld vierduizend.

Inmiddels is er de ambitie om door te groeien naar zevenduizend bezoekers. Naast het uitbouwen van de educatieve programma's zou er ook geld moeten worden gestoken in publiciteit om meer landelijke bekendheid te krijgen.

Het belangrijkste is echter een investering in de collectie. Die is nodig toe aan uitbreiding, aldus de aanvragers. Alles wat er nu hangt, staat en ligt, is gekregen.

Het museum wil in de toekomst graag gaan werken met een verhaallijn en tijdsblokken en er zijn gerichte aankopen nodig om een completer tijdsbeeld te krijgen.

De totale investering van de vernieuwing is geschat op 79.500. ,,Met een jaarlijkse omzet van 27.000 euro is dit bedrag te groot om zelf te bekostigen", aldus de aanvragers.

Bedrag

Om het bedrag bijeen te krijgen heeft het museum een mede-geldschieter gevonden die 45.000 euro wil schenken, mits de gemeente de subsidie verstrekt. Daarnaast is er 2.500 euro sponsorgeld van het bedrijfsleven en 2000 euro aan eigen middelen.

Als de gemeenteraad instemt met de subsidie kan Techniek met een Ziel bovendien een geregistreerd museum worden en de museumjaarkaart gaan voeren. Dat zou een nieuwe bezoekersgroep moeten aantrekken.