Thijs Janssen (links) en Guus Kanters (rechts) vormen het team dat Nederlands kampioen tuinaanleg is geworden.
Volledig scherm
Thijs Janssen (links) en Guus Kanters (rechts) vormen het team dat Nederlands kampioen tuinaanleg is geworden. © Gerard Verschooten

Na 19 uur bikkelen is Brabants vriendenduo nationaal kampioen tuinaanleg

GEMERT/BOERDONK - Het lijkt wel een Siamese tweeling: Guus Kanters uit Venhorst en Thijs Janssen uit Gemert. Allebei 19, allebei in opleiding tot hovenier en sinds dit weekend allebei Nederlands kampioen tuinaanleg. Als team. 

 ,,We kennen elkaar vanaf het moment dat we van de basisschool overstapten naar het vmbo op het Commanderij College in Gemert. Sindsdien zijn we vrienden", vertellen de twee.  De vader van Guus heeft een stratenmakersbedrijf en Guus hielp daar al van jongs af aan mee. ,,Maar groen erbij leek me een topcombinatie, dus koos ik op school voor de groensector", legt de jonge Venhorstenaar uit. Zijn vriend Thijs koos dezelfde richting. En na vier jaar kozen ze allebei voor het mbo, Helicon in Nijmegen.  

Al snel gingen ze stage lopen en in hun vrije tijd werken: Kanters bij De Groot Hoveniers in Volkel, Janssen bij Jos Kanters Groenvoorziening in Boerdonk, niet helemaal toevallig familie van Guus. De twee zitten op Helicon in het derde jaar, het examenjaar. ,,Omdat we zoveel mogelijk uit het vak willen halen gaven we ons op voor de voorronden van het Nederlands kampioenschap.” Dat wonnen ze. ,,Toen hebben we maar besloten om ons als team op te geven voor het landelijk kampioenschap dat afgelopen week werd gehouden op Tuinidee in Den Bosch.” Met succes.

Weinig voorbereiden

Thijs Janssen (links) en Guus Kanters (rechts).
Volledig scherm
Thijs Janssen (links) en Guus Kanters (rechts). © Gerard Verschooten

,,We kregen twee dagen tevoren de tekeningen, dus je kon weinig voorbereiden, zoals een beplantingsplan maken en de werkplanning. Iedereen kreeg dezelfde tekening zodat iedereen op dezelfde punten werd gejureerd", zegt Thijs. 

In totaal hebben ze negentien uur gebikkeld, maar toen was het klaar, inclusief de houten wanden en een vijver. De jury was vol lof. In het juryrapport werden de samenwerking tussen de twee en de rust die ze als team uitstraalden geroemd. Dat was volgens de jury nog nooit eerder gebeurd in alle jaren dat de competitie werd gehouden en daarom werden de twee beloond met een 7,8, het hoogste cijfer dat de laatste jaren werd gegeven.  

Lekker buiten bezig

Quote

In ieder geval willen we later een eigen bedrijf samen

De twee kunnen zich nu gaan voorbereiden op de Euroskills in Oostenrijk. De twee vinden het prima reclame voor hun vak: ,,Veel mensen denken dat wij de hele dag schoffelen, maar het gaat met name om aanleg en onderhoud. Veel leeftijdsgenoten denken dat je de hele dag achter de computer zit om tuinen te ontwerpen. Dat  hoort er ook bij, maar wij vinden het vooral fijn om lekker buiten bezig te zijn.” Tijd voor een feestje was er dit weekeinde nauwelijks. Guus: ,,Ik moest zondag voetballen. Ik  heb wel een rondje gegeven in de kantine.”

Ze waren allebei al verzekerd van een baan na hun opleiding. ,,Maar er zullen nu wel bedrijven aan ons gaan trekken", zeggen ze lachend. ,,We zien het wel. In ieder geval willen we later een eigen bedrijf samen. Of ieder voor zich maar dan wel veel samenwerken.”