Volledig scherm
Het gemeentehuis van Deurne © Ton van de Meulenhof

Na Gemert-Bakel neemt ook Deurne zelf hulpverleners in dienst

DEURNE - Deurne stopt vanaf 2020 met het inhuren van gezins- en jongerencoaches via verschillende zorginstellingen in de regio. In navolging van Gemert-Bakel gaat de gemeente de hulpverleners zelf in dienst nemen. Een aantal zorgorganisaties heeft met verbazing gereageerd op het besluit.  

Op dit moment werken er vijftien professionele jeugdhulpverleners die bij Zorg in Deurne gezinnen en jongeren ondersteunen. Ze worden uitgeleend door organisaties als Zorgboog, LEV-groep, Bijzonder Jeugdwerk en MEE.

Vanaf 2020 komt er aan die samenwerking een einde. Deurne zal dan alle taken zelf uitvoeren en de hulpverleners in loondienst nemen.
De gemeente volgt hiermee Gemert-Bakel, die er eerder ook voor koos om hen in de eigen organisatie op te nemen. Het belangrijkste argument voor Deurne is eenheid brengen in de aansturing en werkwijze, aldus een woordvoerder.
Het was lange tijd de bedoeling dat alle Peelgemeenten een gemeenschappelijke aanpak zouden kiezen voor de aansturing van hun coaches.  Toen bleek dat ze niet op dezelfde lijn zaten, onderzocht bureau Anja Krijnberg Advies drie scenario's. Ofwel ze komen op de loonlijst van de gezamenlijke Peelgemeenten, ofwel ze komen in dienst van de afzonderlijke gemeente ofwel alles wordt uitbesteed aan een jeugdzorgaanbieder.
Het is nu aan de vijf gemeenten om te kiezen. In Asten en Laarbeek is nog geen knoop doorgehakt, laten woordvoerders weten.  Asten voegt daaraan toe pas meer te kunnen zeggen na het overleg van de gemeenten in februari.
In Deurne ging de kogel deze week al door de kerk. Dit tot verrassing van een aantal betrokken zorgaanbieders.  ,,De gemeente wordt hiermee opdrachtgever èn uitvoerder van jeugdzorg. Die keuze is op zijn minst bijzonder te noemen. De consequenties van dit besluit kunnen voor individuelen en instellingen fors zijn. We willen hierover dan ook spoedig overleg voeren met de gemeente”, aldus Bijzonder Jeugdwerk. De LEV-groep is teleurgesteld. ,,Wij hadden die taken natuurlijk graag zelf uit blijven voeren. De gemeente zet hiermee te veel petten op.” 

De Zorgboog benadrukt dat alle betrokken partijen samen moeten blijven werken. ,,De beslissing van de gemeente mag ons niet afleiden van wat ons allen te doen staat: gezinnen helpen die in de problemen zitten en signalen aan elkaar overdragen”, laat de voorzitter van de raad van bestuur Coby Nogarede weten. 
PvdA en Progressief Akkoord/GroenLinks hebben raadsvragen gesteld. ,,Voor ons is het uitgangspunt dat de gemeente omwille van de privacy van haar inwoners zelf geen ondersteunende en hulpverlenende taken moet uitvoeren maar dit dient over te laten aan onafhankelijke instellingen. Dit staat hier haaks op.”