Volledig scherm
Nieuwjaarsduik in Milheeze (archieffoto ter illustratie). © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Nachtelijke nieuwjaarsduik in Venhorst

VENHORST - Iedereen kent de beelden van de traditionele nieuwjaarsduiken: mensen die op nieuwjaarsochtend huiverend het ijskoude water in rennen. De inwoners van Venhorst zijn dit jaar ongetwijfeld de eersten: daar kunnen ze een halfuur na de jaarwisseling al in het koude water plonzen. Op het dorpsplein, in een zeecontainer.

,,Wij houden al jarenlang op nieuwjaarsdag een receptie met alle verenigingen, maar de animo werd steeds minder. Tijd om wat nieuws te bedenken'', zegt Peter Josephs (49) uit Venhorst. ,,Bovendien was er in de nieuwjaarsnacht in heel Venhorst geen enkele kroeg open. Samen met vier dorpsgenoten en drie bestuursleden van gemeenschapshuis De Horst bedacht hij daarom een nieuwjaarsfeest in en rond De Horst, van oudjaarsavond 22.00 uur tot nieuwjaar 03.00 uur.

,,Er speelt een band, er zijn volop oliebollen en natuurlijk champagne. Dan kun je elkaar meteen een gelukkig nieuwjaar wensen.'' Maar er moest ook iets ludieks gebeuren, vonden de organisatoren. Zo kwamen ze op de nieuwjaarsduik. ,,Meteen om half één 's nachts, in een zeecontainer met 25 kuub water die op het plein voor De Horst komt te staan.''

Aan de binnenkant bekleed met plastic om leeglopen te voorkomen. En om te zorgen dat de dorpelingen niet meteen verstijven van de kou, wordt de container als hij voor driekwart vol is, afgevuld met water van 60 graden.

 Professionele duikers

Josephs: ,,Dat krijgen we van twee kalverboeren. Die gebruiken het voor het aanlengen van melkpoeder voor de kalveren. Dat betekent niet dat het water in de container daarmee op badkamertemperatuur komt. Want dan blijft iedereen erin zitten. Wij denken dat het niet boven de 10 graden uitkomt. In de container zwemmen voor de veiligheid ook twee professionele duikers. Die container is met opzet niet zo groot, want hij moet meteen daarna ook weer leeg. We willen niet het risico lopen dat er 's nachts na afloop van het feest nog iemand in springt die er vervolgens niet meer uit kan.''

De organisatoren denken niet dat heel Venhorst een duik gaat nemen. Maar wel burgemeester Pierre Bos. ,,Dat heeft-ie bij de pleinfeesten in september tenminste beloofd. Hij moet traditiegetrouw eerst in Boekel bij de Vlammers zijn die meteen na de jaarwisseling met crossmotoren door een brandende hoepel springen. Maar daarna komt-ie bij ons'', zegt Josephs.

Hij verwacht op het feest ongeveer 150 tot 200 man. ,,Ik denk dat er een man of vijftien zal gaan duiken. Niet veel nee, maar ze zijn dan wel de eersten van het land. En we willen het langzaam opbouwen, zodat mensen na afloop zeggen: jammer dat ik er niet bij was.”

  1. Neerkant trilt op haar grondvesten tijdens Kletsavond van de Ulewappers
    PREMIUM

    Neerkant trilt op haar grondves­ten tijdens Kletsavond van de Ulewappers

    NEERKANT - ,,Typisch Neerkant, hier is zelden iets te doen maar als er eindelijk wat leven in de brouwerij is, gunnen de verenigingen elkaar het licht in de ogen niet." Het is een veel gehoord verwijt van de bezoekers van de kletsavond van CV De Ulewappers uit Neerkant. Daar waar de carnavalsvereniging een prachtige avond, met goede klets en goed amusement, voor de bezoekers had geregeld, keken de artiesten tegen een halflege zaal Internos aan. De plaatselijke toneelvereniging speelde verderop een voorstelling die ook veel publiek trok.