Volledig scherm
Op toernooien werkt Chloë Smeyers een minutenlange choreografie af. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Nederlands kampioen pole fitness uit Beek en Donk: ‘Een WK zou wel heel cool zijn’

BEEK EN DONK - Nee, het is geen paaldansen. Pole fitness is pure topsport, en Chloë Smeyers (16) blinkt er in uit. Sterker nog, ze won onlangs het NK.

Chloë Smeyers kroonde zich eind maart tot Nederlands kampioen pole fitness. Als ukkie tussen twintigers en dertigers. Vrienden en familie reageerden in beginsel wat terughoudend.

,,Pole fitness?", trekt Chloë Smeyers een verbaasd gezicht. ,,Als ik vertel wat voor sport ik beoefen, zie ik vaak verwarring in de ogen van de ander. Ik zeg dan: het lijkt op paalsport, waarna er bijna altijd een 'oh, je bedoelt paaldansen!' volgt." Nou, dát is het dus zeker niet.

Geen hoge hakken, maar sportkleding. Geen erotische lading, maar kracht, techniek en dans. ,,Mijn vader was ook wat aarzelend, maar toen hij een keer kwam kijken, snapte hij het." Lachend: ,,Hij ging zelfs even ondersteboven aan een paal hangen."

Finale

Drie jaar geleden werd Smeyers, die al sportte in Sportcentrum Coach in Beek en Donk, gevraagd voor een nieuw te vormen jeugdklas voor pole fitness. Al snel raakte ze verzot op de sport, liet het dansen en de Zumba-lessen vallen en gaat sindsdien twee keer per week op trainingen letterlijk met de voeten van de vloer. Het eerste Nederlands kampioenschap waaraan Smeyers deelnam, was die van 2017. Ze reikte meteen tot in de finale.

Op toernooien werkt Smeyers op zelf uitgekozen muziek een minutenlange choreografie af. ,,Het is een soort dans. Of ik tussendoor geen kramp krijg van al het hangen in die palen? Nee hoor, daar trainen we voor. Ik ben een stuk sterker geworden in drie jaar tijd", zegt de havoleerling zelfverzekerd. ,,Ik was op mijn eerste NK wel heel gespannen. Ik had daarvoor namelijk nog nooit aan een wedstrijd meegedaan, in welke sport dan ook. Inmiddels is het anders. Ik geniet er écht van. Alleen bij de prijsuitreiking krijg ik het nog weleens benauwd."

Jury

Een donkere zaal in Leiden, felle schijnwerpers gericht op het podium. Op dat toneel moest het eind maart gebeuren voor Smeyers. Een jury op de voorgrond, familie en vrienden in het publiek en twee palen om op te presteren. In 2018 liep de tiener in de finale een sleutelbeenbreuk op en moest afhaken. Vorige maand werd de Smeyers, de jongste deelneemster in de middelste klasse, overtuigend Nederlands kampioen.

,,En nu door naar de hoogste klasse", glimlacht Smeyers, wiens broertje Justin (10) door het NK zo enthousiast is geraakt, dat hij nu zelf ook aan Pole Fitness doet. Smeyers vindt het super.

Wat de toekomst brengt? ,,Deelnemen aan een wereldkampioenschap zou wel heel cool zijn." Ze kijkt op YouTube al weleens naar filmpjes van het mondiale toernooi en doet zo inspiratie op bij de allerbesten. ,,Nu zie ik mezelf daar nog niet staan. Ooit? Zeker wel."