Volledig scherm
Gerry en kleindochter Nadeche. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Oma en kleindochter exposeren in Beek en Donk

BEEK EN DONK - Een goed schilderij treft de kern van het onderwerp, vinden Gerry Maas (84) en kleindochter Nadeche Dijkman (22). Zaterdagmiddag 7 september opent een duo-expositie in 't Oude Raadhuis in Beek en Donk.

'Als ik een portret maak wil ik het sterkste punt laten zien', zegt Nadeche Dijkman. ,,De ogen bijvoorbeeld. Of de gelaatsuitdrukking. Alleen een fragment kan al een heel beeld neerzetten." ,,Ik werk abstracter", vertelt Gerry Maas. ,,Dat geeft me meer vrijheid om te fantaseren. De kern zit voor mij in de sfeer die ik wil overbrengen."

Gerry Maas en Nadeche Dijkman exposeren deze maand in galerie 't Oude Raadhuis in hun woonplaats Beek en Donk. En dat levert een bijzondere duo-expositie op. Gerry is de grootmoeder van Nadeche. ,,Als meisje van drie kwam ik al in het atelier van oma", vertelt Nadeche. ,,Dankzij haar ben ik begonnen met tekenen en schilderen." ,,Ze is ermee opgegroeid", beaamt Gerry. ,,Ook haar moeder schildert trouwens."

Alleen

Zelf begon Gerry Maas rond haar vijftiende met borduur- en naaiwerk. Die hobby werd echter een abrupt halt toegeroepen, zegt ze: ,,Toen ik 33 jaar was, is mijn man verongelukt. Plotseling stond ik er alleen voor. Met drie kinderen van twee, drie en vijf jaar had ik geen tijd om er iets bij te doen. Ik naaide hooguit wat kleren voor ze."

Gerry vond weer ruimte toen de kinderen naar het voortgezet onderwijs gingen. Ze startte als cursiste bij textielkunstenares Loes Tulkens. ,,Ik wilde met stof werken", vertelt ze. ,,Loes deed textiele werkvormen. In Het Speelhuis in Helmond hing bijvoorbeeld een wandkleed van haar. Daar gaf ze ook les."

Gerry werd al snel gegrepen door de expressiemogelijkheden die textiel haar bood. Tulkens had daar een belangrijk aandeel in, vervolgt ze: ,,Ze leerde me hoe je verschillende stoffen kunt combineren en hoe je een mooie compositie opzet. Maar bovenal bracht ze me bij hoe ik vanuit mezelf kon werken, hoe ik mijn fantasie kon aanspreken."

Dat had effect. Gerry exposeerde met haar 'applicatie naaldwerk' door het hele land. En ze ging zelf les geven. ,,Dat heb ik zo'n twintig jaar gedaan", zegt ze. ,,Maar ik wilde graag nog eens schilderen."

Inmiddels schildert Gerry Maas al tien jaar, waarbij ze nog immer baat heeft bij de lessen van Loes Tulkens: ,,Een goede compositie is altijd de basis. Door te werken met stoffen heb ik die leren leggen."

Dierenportretten

De expositie in 't Oude Raadhuis toont haar meeste recente schilderijen; landschappen, zeegezichten en abstracter werk. Ook is een gedeelte van haar textielcollectie opgenomen. Kleindochter Nadeche laat een serie dierenportretten zien. ,,Pastelkrijt op hout", verduidelijkt ze. ,,Ik experimenteer graag met verschillende technieken."

Als crossmedia-studente hoopt ze, net als haar oma, hobby en werk te kunnen combineren: ,,Ik zou graag boekcovers en filmposters maken. Het is mooi om een verhaal in één beeld te vangen." Gerry: ,,Dat gaat haar lukken. De les die ik al mijn kinderen heb geleerd is: 'ik wil, ik zal en ik kan'."

De expositie van Gerry Maas en Nadeche Dijkman wordt zaterdag om 16.00 uur officieel geopend. Tot en met 29 september is de collectie elke zaterdag en zondag te zien tussen 14.00 en 17.00 uur. De toegang tot 't Oude Raadhuis is gratis.