Volledig scherm
Foto ter illustratie © Geert Piek

Ommel bouwt op drie plekken

OMMEL - Ommel moet een inhaalslag maken met de bouw van woningen. Na jaren stilstand wordt nu voorgesteld om op drie plekken tegelijk te beginnen: aan de Kloosterstraat, Kluizendries en Hogeweg. Het gaat om ongeveer 36 huizen.

Er zijn meerdere redenen aan te wijzen waarom de huizenbouw de laatste jaren is gestagneerd. Er waren te weinig plekken in het dorp waarop gebouwd kon worden en de nabijheid van wegen en veehouderijen vormden een blokkade. Tel daar de landelijke wetgeving en provinciale regels over verdeling van woningen in Brabant bij op en Ommel blijft vragend achter. Dat ook de bouw van 21 woningen aan de Kloosterstraat (plan Kaag) werd tegengehouden door de hoogste bestuursrechter was een nieuwe tegenvaller.

Kaag

Maar het Astense gemeentebestuur houdt de moed erin. Het nieuwe, voorlopige bestemmingsplan Kaag wordt spoedig ter inzage gelegd schrijft het college in een memo aan de lokale politiek. Dat betekent dat het plan in maart of april volgend jaar vastgesteld kan worden. Bij geen bezwaren wordt rond de zomer gestart met de voorbereidende bouwwerkzaamheden.

Twee andere plannen zijn bij het korfbalveld aan de Kluizendries, waar plek is voor tien woningen en bouw van vijf huizen aan de Hogeweg. De komende maanden worden die voorstellen verder uitgewerkt. Er zijn nog wel diverse hindernissen te nemen, constateert het gemeentebestuur in de memo. 'De keuze om in Ommel gelijktijdig drie uitbreidingsplannen tot ontwikkeling te brengen zal naar verwachting met name met de provincie tot de nodige discussie leiden. Om dit te ondervangen zal het college de provincie in een vroeg stadium bij de planvorming betrekken'.' Dat deze nieuwe aanpak risico's met zich meebrengt neemt het college voor lief.

Daarnaast speelt nog het bouwplan Swinkels aan de Jan van Havenstraat 22. Daar zijn vijftien woningen ingetekend. Asten spant zich hier voorlopig niet voor in omdat de meeste juridische risico's aan dit plan kleven. Swinkels komt pas weer aan bod als een van de drie eerder genoemde plannen niet doorgaat.