Willem-Alexander en Amalia tijdens Koningsdag in Amersfoort
Volledig scherm
Willem-Alexander en Amalia tijdens Koningsdag in Amersfoort © ANP

Ondernemer wil Koningsdag verplaatsen naar Prinsessedag: ‘We willen iets hebben om naar uit te kijken’

DEURNE - De kans wordt steeds groter dat ook Koningsdag sneuvelt vanwege de corona-uitbraak. Tijd voor een positief geluid, vindt onder andere ondernemer Bart Verhees uit Deurne. Hij stelt samen met collega’s uit de evenementenbranche voor om dit jaar voor één keertje van Prinsessedag (31 augustus) Koningsdag te maken. Prinsessedag?

Ja, inderdaad: Prinsessedag.  Een dag die door de ondernemers werd teruggevonden in de geschiedenisboeken, vertelt Bart Verhees van het Deurnese bedrijf Partyhome Verhuur & Entertainment.

Bart Verhees.
Volledig scherm
Bart Verhees.

,,Vroeger werd op 31 augustus traditiegetrouw Prinsessedag gevierd; dat was de voorloper van Koningsdag.  We zijn als ondernemers ook van mening dat er op dit moment veel hogere prioriteiten zijn dan feest vieren. Maar we willen iets hebben om naar uit te kijken voor de hele samenleving, om de positiviteit erin te houden.”
Vandaar het voorstel om dit jaar bij wijze van eenmalige uitzondering Koningsdag te verplaatsen naar maandag 31 augustus. ,,We hopen natuurlijk allemaal dat het gewoon op de 27ste door kan gaan, maar we moeten ook realistisch zijn denk ik. De kans is groot dat het wordt afgelast. En als je dan kijkt naar de enorme inzet van de honderden vrijwilligers van alle Oranjeverenigingen, dan is dat toch jammer? Ik zit zelf in de Oranjevereniging van Deurne, dus weet precies wat er allemaal bij komt kijken. Het zou toch jammer zijn om het een heel jaar over te slaan?”

Op zoek naar landelijk draagvlak

Naast Verhees zijn Heesbeen uit Eindhoven, Moonen uit Waalwijk, Axitraxi uit Nijmegen, De Toren uit Vlijmen en Broekies Verhuur uit Bunnik de ondernemers die de komende tijd zichzelf sterk gaan maken voor verplaatsing. ,,Ook uit de horecabranche komen al de eerste positieve geluiden. We proberen landelijk draagvlak te creëren met als doel om in deze tijd ook iets positiefs naar buiten te kunnen brengen. Koningsdag is een verbroederende  dag waarop het hele land de straat op gaat om samen te zijn. Juist in deze tijden is dat een groot gemis.”

Prinsessedag in plaats van Koningsdag?
Volledig scherm
Prinsessedag in plaats van Koningsdag? © Attractieverhuur Moonen - Tom van den Oord