Volledig scherm
Het kasteel in Gemert. © Ronald Otter

Onderzoek in Gemert naar ‘cultuurhuis‘ in kasteel

GEMERT - Cultuurcentrum De Eendracht en KunstLokaal in Gemert worden in de toekomst mogelijk ondergebracht in het kasteel. De gemeente Gemert-Bakel trekt 182.000 euro uit om te onderzoeken of één gezamenlijk ‘cultuurhuis‘ in of bij het kasteel mogelijk is.

Daarnaast wil de gemeente 4 miljoen euro gaan reserveren voor de bouw van een nieuwe multifunctionele accommodatie (mfa) in Bakel. Om het centrum van Bakel sowieso een impuls te geven, trekt de gemeente ook extra geld uit om het Sint Wilbertsplein aan te pakken.

Een en ander blijkt uit de gemeentelijke begroting voor 2020, die woensdagmiddag is gepresenteerd. Die is structureel sluitend en kent volgend jaar een positief saldo van 167.000 euro, na storting van een bedrag van 250.000 euro in de algemene reserves.

Gemert-Bakel gaat ook de huisvesting van een aantal scholen in de gemeente ‘integraal‘ onder de loep nemen. Zo heeft het Commanderij College aangegeven de locatie Sleutelbosch te willen vernieuwen en huist ook de Berglarenschool in een verouderd pand.

Renovatie

BL Huisvesting, de eigenaar van het kasteel, heeft de plannen voor herontwikkeling van het kasteel op onderdelen bijgesteld, zo werd woensdagmiddag bekendgemaakt. De Gemertse ontwikkelaar zet nu eerst in op restauratie van de bestaande gebouwen, voordat er nieuwbouw rondom het kasteel plaatsvindt. Voor die restauratie heeft Bas van de Laar van BL Huisvesting afgelopen vrijdag bij de gemeente een aanvraag ingediend voor een omgevingsvergunning eerste fase.

Van de Laar wil volgend jaar starten met restauratie van de hoofdburcht, de Jezuïetenvleugel, voorburcht, donjon en poortgebouw. De ontwikkelaar wil de refter, zoals al eerder de bedoeling was, gaan slopen. In de bestaande voorburcht/Jezuïtenvleugel komen nu circa 35 hotelkamers. Op het grasveld voor de donjon komt volgend jaar een pop-uprestaurant in een speciale tent.

De begroting wordt op 7 november besproken door de gemeenteraad.