Expositie Death Valley bij museum Klok en Peel in Asten (archieffoto).
Volledig scherm
Expositie Death Valley bij museum Klok en Peel in Asten (archieffoto). © FotoMeulenhof

Onderzoek museum Asten kan starten

ASTEN – De onderzoekers kunnen aan de slag. De Astense politiek stelt maximaal veertienduizend euro beschikbaar voor een zogeheten ambitie-onderzoek naar museum Klok en Peel. Eind mei wordt duidelijk in hoeverre gekort wordt op de gemeentelijke bijdrage.

Een lastig vraagstuk waar door menig Astenaar verschillend over wordt gedacht. Deze typering van CDA’er Daniel van Schijndel over een mogelijke bezuiniging op het museum was treffend. Hij is blij dat nu onafhankelijke experts uit het vak naar de toekomst van Klok en Peel kijken. ,,Laten we ons een spiegel voorhouden”, zei hij maandagavond tijdens een politieke vergadering.

Enkele partijen waren verbaasd over de onderzoekskosten die zijn opgelopen van tien naar maximaal veertien mille. Desondanks kijkt Lilian Vossen (Algemeen Belang)erg uit naar de uitslag. PGA’er Annemie Urlings heeft ook moeite met het hogere bedrag. Tegelijkertijd constateert zij ‘dat goede mensen op de goede plekken zijn neergezet’. Volgens wethouder Janine Spoor is er echter scherp onderhandeld.

Asten trekt dus maximaal veertienduizend euro uit voor dit onderzoek. Tien mille gaat naar museumkenner Marco van Vulpen, die in 2018 nog onderzoek deed naar De Wieger in Deurne. 3500 euro is bestemd voor projectleider Ad de Kroon die recent stopte als interim-gemeentesecretaris in Laarbeek.

Korten

Het Astense gemeentebestuur beoordeelt de eindresultaten in zijn vergadering van 21 april. De gemeenteraad mag uiteindelijk op 26 mei beslissen wat er gebeurt met de financiële bijdrage aan het museum aan de Ostaderstraat. Nu krijgt het museum jaarlijks zo’n 2,3 ton en het voorstel is om hier tien procent op te korten.

Voor D66-Hart voor Asten is zo’n onderzoek niet nodig. ,,Voor ons is al duidelijk welke kwaliteit er aanwezig is. We stemmen toch in, want met dit onderzoek kunnen we mensen overtuigen die er nog aan twijfelen.”