De eerste online raadsbijeenkomst van de gemeente Laarbeek.
Volledig scherm
De eerste online raadsbijeenkomst van de gemeente Laarbeek. © DCI Media

Online experiment gemeenteraad Laarbeek geslaagd

BEEK EN DONK - Uitgerekend op de dag dat de Eerste Kamer instemt met een spoedwet waardoor gemeenteraden digitaal rechtsgeldige besluiten mogen nemen, komt de Laarbeekse raad bij wijze van experiment online bijeen. Het onderwerp: de coronacrisis binnen de gemeente. 

De proef is alvast geslaagd. De eerste minuut is er nog even een probleem met de verbinding, maar om 19.31 uur opent burgemeester Frank van der Meijden dan toch de digitale raadsbijeenkomst. Op dat moment kijken er 26 mensen, tien minuten later zijn het 42. Meer dan dat aantal zullen het er verder niet worden, maar de apparatuur hapert nauwelijks. Heel in het begin is de burgemeester dubbel te horen, maar dat wordt snel opgelost. De raadsleden - of ze alle 19 zijn ingelogd is voor het publiek niet te zien - kunnen vragen stellen na afloop van de presentatie en zijn redelijk goed te verstaan.

Zeventien mensen uit Laarbeek gestorven aan corona

Het onderwerp: de coronacrisis in het Laarbeekse. ,,Helaas moet ik u meedelen dat zeventien mensen in onze gemeente zijn gestorven, officieel liggen 27 besmette inwoners in de ziekenhuizen”, deelt Van der Meijden helemaal aan het begin mede. ,,Het coronavirus laat diepe groeven achter in deze samenleving.”

Hij vertelt onder andere over de nieuwe werkwijze vanuit het gemeentehuis, dat de meeste ambtenaren vanuit thuis werken. ,,Ook de mensen achter de balie, maar alle vitale functies zoals het verstrekken van de paspoorten en het verlenen van vergunningen blijven overeind.” Ook laat hij weten dat de gemeente in gesprek is met organisatoren van grote evenementen in Laarbeek over hoe verder ná de crisis. 

Spoedwet aangenomen

Dat alles naar tevredenheid werkt is dubbel goed nieuws voor het college van burgemeester en wethouders. De komende maanden moeten besluiten worden genomen, maar door de coronacrisis wordt de gemeenteraad fysiek alleen bij elkaar geroepen als het echt niet anders kan. Digitale debatten, gevolgd door een online stemmingen zouden dé oplossing kunnen zijn. Technisch gezien lukt het eerste in ieder geval, voor het tweede moet nog wel apparatuur worden aangeschaft. Maar dat is een horde die nog wel te nemen is. Belangrijker: het mag nu ook. Uitgerekend dinsdag stemde de Eerste Kamer in met een spoedwet, waarmee  gemeenteraden, provincies en waterschappen digitaal rechtsgeldige besluiten mogen nemen. ,,We zouden dan in mei de eerste raadsvergadering kunnen laten plaatsvinden", verwacht Van der Meijden.