Het gebrandschilderde raam 'Esther'.
Volledig scherm
Het gebrandschilderde raam 'Esther'. © Pastoor Paul Janssen

‘Onzedig’ raam Wiegersma krijgt plekje in kerk Deurne

DEURNE - Eén van de zes gebrandschilderde ramen die Pieter Wiegersma in 1944 maakte voor de Maria Vredeskapel maar die de kerk als onzedig afkeurde, is terug in Deurne.

Quote

Het is een bijzondere aanwinst. Mooi dat het na 75 jaar weer terug is in Deurne.

Paul Janssen , Pastoor

De zes ramen zouden destijds een plek krijgen in de kapel die ter gelegenheid van het zilveren priesterfeest van pastoor Witlox was gebouwd. Maar daar stak de katholieke kerk vlak voor plaatsing een stokje voor, tot grote ergernis van Pieter Wiegersma, zoon van de beroemde kunstenaar/dokter Hendrik. 

Twee ramen zijn later in het Noordbrabants Museum in Den Bosch terechtgekomen. Van de andere vier was tot dusver niet bekend waar ze zijn gebleven. De Deurnese pastoor Paul Janssen mocht ‘Esther’ na een tip van het Noordbrabants Museum dinsdagochtend ophalen bij de eigenaresse in Rosmalen. Ze heeft het raam geschonken aan de parochie. Janssen reageert verheugd: ,,Het is een bijzondere aanwinst. Mooi dat het na 75 jaar weer terug is in Deurne.” Het raam krijgt een plek in de Sint Willibrorduskerk in Deurne.

Het kunstwerk beeldt het verhaal van Esther uit zoals omschreven in het gelijknamige bijbelboek. De andere vijf bijbelse dames zijn Deborah en Judith - allebei in het bezit van het Noordbrabants Museum - en Eva, Mirjam en Maria. Van de laatste drie ramen is de eigenaar onbekend. ,,Wie weet komen we daar ook nog achter”, aldus Janssen.