De informatiefolder van KPN met de aankondiging dat het bedrijf glasvezel gaat aanleggen in Deurne.
Volledig scherm
De informatiefolder van KPN met de aankondiging dat het bedrijf glasvezel gaat aanleggen in Deurne. © ED

Ook KPN wil glasvezel in Deurne aanleggen

DEURNE - Naast E-Fiber wil nu ook KPN gratis glasvezel aanleggen in Deurne. Het bedrijf richt de pijlen op een groot deel van de kern van Deurne. 

KPN  start deze week met een campagne, laat een woordvoerder van het bedrijf weten. Waar E-Fiber het netwerk in de hele gemeente -ook de buitengebieden- zal uitrollen, richt KPN Netwerk NL zich op de kern van Deurne. In het gebied zijn bovendien niet de bedrijventerreinen en de adressen ten noorden van de N270 opgenomen. 

De aanvragen van beide bedrijven worden op dit moment getoetst door de gemeente. Als ze goed worden gekeurd kunnen beide partijen aan de slag. De glasvezelmarkt is een open markt. Overleg tussen de twee bedrijven is er nog niet geweest, aldus KPN.

Overlast

De gemeente laat via een woordvoerder weten dat Deurne op korte termijn een overleg met E-Fiber en KPN heeft belegd. Dit omdat de gebieden waarin de twee netwerkbouwers glasvezel willen aanleggen elkaar gedeeltelijk overlappen.  ,,We willen voorkomen dat straten twee keer opengehaald worden en er twee keer overlast is voor bewoners en bedrijven.”

Op 8 januari kwam er na een maandenlange campagne groen licht voor de aanleg van glasvezel door E-Fiber
Zij sluiten de hele gemeente gratis aan. Mensen moesten vooraf een jaarcontract afsluiten met relatief onbekende providers. De drempel van dertig procent werd ruimschoots gehaald. KPN heeft een andere strategie. ,,We hebben de ambitie om binnen drie jaar een miljoen huishoudens aan te sluiten op glasvezel. Daarvoor selecteren we gebieden en dat is in het geval van Deurne de kern.”  

De aansluitingen zijn gratis, aldus de woordvoerder. Wat de aanlegkosten zijn voor mensen die buiten de kern wonen, is nog onduidelijk.