Volledig scherm
Het Prinsenmeer in Ommel. © Ronald Otter

Oostappen uit Asten wil boete van tafel

ASTEN - De verhouding tussen recreatiegigant Oostappen Groep en Asten blijft onder druk staan. Na een rechtszaak over de huisvesting van arbeidsmigranten probeert Prinsenmeer nu via de bezwaarschriftencommissie af te komen van de dreigende boete van maximaal vijf ton.

De eerste clash tussen beide partijen was donderdag 9 mei bij de bestuursrechter in Den Bosch. Asten dreigt al langere tijd met het opleggen van een boete wanneer de illegale huisvesting van arbeidsmigranten niet stopt. Per week hangt Oostappen een geldstraf van vijftig mille boven het hoofd, met een maximum van het tienvoudige.

De onderneming met hoofdkantoor in Asten wil deze boete van tafel en vroeg de rechter om een (versnelde) uitspraak. Die legde beide partijen op er samen in goed onderling overleg voor 1 juli uit te komen. Lukt dat niet, dan volgt alsnog een gerechtelijke uitspraak over de gevolgen voor Oostappen op korte termijn.

Daarnaast speelt de kwestie van de langere termijn, de zogeheten bodemprocedure. Die gaat over hoeveel arbeidsmigranten er daadwerkelijk gehuisvest mogen worden op het park aan de rand van Ommel. Lange tijd leek het erop dat Oostappen vijfhonderd als maximum wilde, terwijl de politiek niet verder wil gaan dan 384.

Onenigheid

Tijdens de eerder aangehaalde rechtszaak bleek ineens dat Oostappen maanden geleden al akkoord ging met 384. De gemeente was het echter niet eens met het daarvoor schrappen van enkele voorwaarden, met opnieuw onenigheid tot gevolg.

Dit is dus het tweede spoor dat beide partijen in deze kwestie volgen. De bezwaarschriftencommissie behandelt dit (deel van het) geschil op donderdag 20 juni vanaf 20.30 uur. Volgens juridisch adviseur Marcel Senders van de Oostappen Groep liggen er afspraken met de gemeente Asten. ,,Wij vragen nu om nakoming daarvan, dan past het niet om te handhaven.”

Juridisch adviseur Koen van Polanen van de gemeente Asten verwacht bij de bezwaarschriftencommissie ‘hetzelfde verhaal te horen als bij de rechtbank’. Volgens Senders wijkt zijn verhaal daar inderdaad nauwelijks van af.

Of Oostappen en de gemeente sinds de rechtszaak van begin mei al om tafel hebben gezeten, blijft overigens onduidelijk. Van Polanen: ,,Dat is iets tussen de twee partijen.”