Twan van Bommel (r) en Twan Rooijakkers, twee molenaars van De Volksvriend in Gemert.
Volledig scherm
Twan van Bommel (r) en Twan Rooijakkers, twee molenaars van De Volksvriend in Gemert. © Jean Pierre Reijnen

Open dag molens: Gemert-Bakel duimt voor wind

GEMERT-BAKEL - Wie aan Nederland denkt, denkt al gauw aan molens. Maar wat gebeurt daar nou precies? Dat laten de Gemert-Bakelse molenaars zien tijdens hun aanstaande open dag.

Kijk maar naar reclames en televisieprogramma's over Nederland: er is bijna altijd een molen te zien, vertelt Twan Rooijakkers. Hij is molenaar op molen De Volksvriend aan de Oudestraat in Gemert. ,,Molens zijn een belangrijk onderdeel van onze cultuur. Net zoals een schilderij als De Nachtwacht van belang is."

Daarom wil hij met collega-molenaars tijdens de molendag laten zien wat er nou precies gebeurt in zo'n molen. ,,Om onze molens te promoten en te behouden", vervolgt hij. Want waar de gemeente ooit elf molens had, zijn dat er nu nog vier. Die molenstichting van Gemert-Bakel - met een molen in Bakel, Milheeze en twee in Gemert - houdt zondag van 11.00 tot 17.00 uur open dag. ,,In Gemert-Bakel staan allemaal korenmolens. Daar wordt van graan meel gemaakt", zegt collega-molenaar van De Volksvriend Twan van Bommel.

Kleinschalig

Bezoekers kunnen in de molen omhoog klimmen om dat proces te zien. ,,Alle stapjes van het graan tot en met het meel kun je volgen. Bij ons is het kleinschalig, dus mensen kunnen echt alles zien", aldus Rooijakkers. Daarnaast zijn er allerlei extra activiteiten tijdens de open dag. Van Bommel: ,,Mensen kunnen bijvoorbeeld een fietstocht langs de molens maken, er komen dweilorkesten en we maken churros."

Niet alleen tijdens deze speciaal georganiseerde dag, maar eigenlijk iedere zaterdag is de molen open voor publiek. En daar komen mensen van heinde en verre op af. ,,In het gastenboek hebben mensen vanuit heel de wereld geschreven", vertellen de Gemertse molenaars trots.

Wat mensen volgens hen zo aantrekt in de molen? Van Bommel weet het wel: ,,Het nostalgische gevoel dat een molen uitstraalt." Zo merkt hij dat oudere bezoekers vaak allerlei herinneringen aan een molen hebben, omdat ze er vroeger veel kwamen. ,,Dan komen de mooie verhalen naar boven. Met de molen als middelpunt."

Bedrijvigheid

Maar dat niet alleen: ,,Het is ook de rust in de molen als die staat te draaien. En tegelijkertijd de bedrijvigheid van het malen die mensen aanspreekt." Om die bedrijvigheid ook tijdens de open dag te hebben, zijn de mannen flink aan het duimen. ,,Om te zien hoe graan gemalen wordt, moet het wel waaien", vertelt Rooijakkers, ,,Zonder wind gebeurt hier eigenlijk niks."