Donker Deurne door minder straatverlichting aan de Vuurlinie in de Neerkant
Volledig scherm
Donker Deurne door minder straatverlichting aan de Vuurlinie in de Neerkant © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Operatie duisternis in Deurne: nog 'n paar lampen te gaan

DEURNE - De verduistering is bijna compleet. Nog een paar lantaarnpalen te gaan en dan is Deurne zo'n 1270 lampen armer. Het energieverbruik slinkt met 66 procent, maar er zijn inwoners die het veel te donker vinden.

Wandelen met de hond? Het sleutelgat van je poort vinden? In grote delen van Deurne kan dit sinds kort niet meer zonder een zaklamp. Hele stukken buitengebied, parken en achteraf straatjes veranderden het afgelopen jaar na zonsondergang in zwarte gaten. Precies volgens plan. 

Donker Deurne door minder straatverlichting, hier op het Zand met Liessel op de achtergrond
Volledig scherm
Donker Deurne door minder straatverlichting, hier op het Zand met Liessel op de achtergrond © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Het is namelijk de bedoeling dat het donkerder wordt in Deurne. In 2015 werd het verlichtingsplan dat hiervoor moet zorgen goedgekeurd door de gemeenteraad. Kort samengevat: 7407 lantaarnpalen worden vervangen en uitgerust met ledverlichting. Bijna 1300 palen sneuvelen om geld en energie te besparen en de fietspaden tussen de dorpen krijgen juist extra verlichting.
Onder de streep wordt straks in de hele gemeente 66 procent minder energie verbruikt. Ook neemt de lichtvervuiling af. 
Ondanks de positieve bijeffecten kan niet iedereen even goed wennen aan de donkerte. Op een aantal plekken voelt het minder veilig, geven bijvoorbeeld inwoners van de Deurnese wijken Koolhof en Heiakker en buurtschap De Schans in Neerkant aan. 
De Schans-bewoners hebben onlangs weer een nieuwe brief gestuurd naar de verantwoordelijk wethouder Helm Verhees waarin ze hem wederom en met klem verzoeken de oude palen op de kruisingen met onverharde wegen terug te zetten. 

Het is niet zo dat het officiële klachten regent, aldus de gemeente Deurne. ,,We stellen de plannen op in samenspraak met de dorps- en wijkraden en we stemmen het zo goed mogelijk af met de inwoners. Tijdens of na de uitvoering krijgen we hier en daar reacties van bewoners. We zorgen ervoor dat deze mensen persoonlijk een antwoord ontvangen.”

Een aantal Deurnese politieke partijen is desondanks extra scherp op kritiek vanuit bewoners en mogelijk onveilige situaties. Het CDA riep net voor het nieuwe jaar het gemeentebestuur onder meer op om verwijderde lantaarnpalen op T-splitsingen in het buitengebied terug te zetten. ,,Het is daar gevaarlijk donker. En ook binnen de bebouwde kom zijn er verschillende wegen die er zeer donker bijliggen. Het veiligheidsgevoel bij onze oudere inwoners maar ook de schoolgaande jeugd wordt flink aangetast. Wij willen extra geld vrijmaken om dit op te lossen.” De meerderheid van de politiek kon zich niet vinden in het CDA-voorstel, maar wel werd er op aangedrongen dat  het gemeentebestuur in gesprek moet gaan met bewoners en knelpunten op moet lossen. Verhees liet daarop weten dat er gesprekken gaande zijn. ,,We gaan nu eerst alle lantaarnpalen saneren. Mocht daarna blijken dat het op plekken echt te donker is geworden, dan gaan we daar iets aan doen.”

Het is de verwachting dat de werkzaamheden halverwege dit jaar zijn afgerond. Op de planning staat nog de Sint Jozef, Walsberg, Zeilberg, Deurne centrum, Vlier-noord en de omgeving van het hippisch centrum. 

Poll

Is Deurne te donker geworden?

  • Nee hoor, dat is echt overdreven (21%)
  • Ja en ik voel me er onveiliger door (79%)
690 stemmen
Donker Deurne door minder straatverlichting op het fietspad de nieuwe witte Dijk ter hoogte van de Veenmossingel in de wijk de Heiakker.
Automobilisten die het fietspad in het donker kruisen, zien een onverlichte fietser niet aankomen.
Volledig scherm
Donker Deurne door minder straatverlichting op het fietspad de nieuwe witte Dijk ter hoogte van de Veenmossingel in de wijk de Heiakker. Automobilisten die het fietspad in het donker kruisen, zien een onverlichte fietser niet aankomen. © Fotopersburo van de Meulenhof bv