Volledig scherm
De vier vrouwelijke wethouders in Gemert-Bakel: Anke van Extel-van Katwijk, Wilmie Steeghs, Inge van Dijk en Miranda de Ruiter (vlnr). © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Oproep: minder wethouders in Gemert-Bakel

GEMERT-BAKEL - Vier fulltime wethouders is teveel voor een gemeente als Gemert-Bakel. Daarom moet dat aantal qua uren worden teruggebracht tot maximaal drie voltijdbanen. 

Die oproep deed VVD-raadslid Jan Vroomans donderdagavond tijdens een raadsvergadering waarin de gemeentelijke begroting op de agenda stond. Vroomans vindt het gezien de ’jaarlijkse lastenverzwaring richting de burgers niet meer te verkopen’ dat de gemeente doorgaat met een bestuur dat uit vier fulltime wethouders bestaat. 

De VVD’er wees zijn collega-raadsleden er ook op dat Gemert-Bakel in het verleden werd bestuurd door een college met tussen de 2,8 en 3,2 voltijdbanen. Hij riep de vier huidige wethouders van CDA en Dorpspartij op om - hoewel juridisch niet afdwingbaar - straks af te zien van de wachtgeldregeling. 

Volgens het raadslid wist het college al in mei vorig jaar - toen de wethouders geïnstalleerd werden - van de slechte financiële situatie die er voor Gemert-Bakel aan zat te komen, terwijl de kersverse gemeenteraad dat op dat moment nog niét wist.

Het voorstel van Vroomans haalde het uiteindelijk niet. Alleen oppositiegenoten Lokale Realisten & D66 en Sociaal Gemert-Bakel (voorheen SP) ondersteunden het initiatief.