Volledig scherm
Thijs van Rooij (rechts) staat sinds kort in de tijdelijke Glasvezelwinkel © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Optimisme over glasvezel-aanmelders Deurne

DEURNE - De drempel is nog niet gehaald, maar de voorspellingen zijn voorzichtig optimistisch. Als op 1 januari minimaal dertig procent van de Deurnenaren zich heeft ingeschreven wordt er definitief glasvezel aangelegd in de gemeente. Wordt de drempel van dertig procent niet gehaald, dan gaat het gratis aanleggen van het netwerk niet door.

Tot nu toe is dat nog geen scenario waar rekening mee wordt gehouden, laat  commercieel directeur Gerard Overmars van E-Fiber weten. Bij voldoende belangstelling zal het bedrijf vanaf halverwege 2019 beginnen met het bouwen van het netwerk. ,,We juichen niet te vroeg, maar zijn voorzichtig optimistisch over een goede afloop.” Het bedrijf hakt op 31 december de knoop door. ,,Onze verwachting is dat er in de laatste weken nog inschrijvers bij komen die hun beslissing hebben uitgesteld. Bij deze roepen we mensen op om de daad bij het woord te voegen.”

Groot belang

Daar sluit de Deurnese wethouder Helm Verhees zich bij aan. ,,Ik hoop echt dat het doorgaat. Het is een kans voor Deurne om zich voor te bereiden op de toekomst. Ik ben bang dat mensen een afwachtende houding aan nemen. Tegen hen zou ik willen zeggen: 1 januari is het te laat, laat deze kans niet schieten.”
Henk Pijnenburg van Leefbaar en Vitaal Neerkant staat in zijn dorp bewoners bij met advies. Hij heeft er vertrouwen in dat er genoeg mensen 'ja’ zeggen. ,,In Deurne wonen veel mensen in het buitengebied. Daar is het helemaal van groot belang dat het er komt.” 

Toeloop

Ook Thijs van Rooij, die de afgelopen weken in de tijdelijke Glasvezelwinkel in het centrum van Deurne stond, heeft goede hoop. De eigenaar van Telecombinatie geeft onafhankelijk advies over de vijf aanbieders en hun pakketten. ,,We krijgen veel vragen wie ze moeten kiezen uit de relatief onbekende providers. We brengen dan eerst in kaart wat ze nu hebben en wat daar het beste bij past. Uiteindelijk onderteken je een jaarcontract. Mocht het niet bevallen dan kun je het daarna opzeggen, maar heb je wel glasvezel in je huis.” Omdat ook Van Rooij de laatste weken een toeloop verwacht, is de winkel vanaf 17 december dagelijks open.