Volledig scherm
Marius Ponten en zijn vriendin bij Korenmijt die ze samen hebben gemaakt. © Jean Pierre Reijnen

Ouderwetse korenmijt in Lierop: 37 kuub 'schoonheid van vroeger'

LIEROP - 37 kuub koren is verwerkt in een ouderwetse korenmijt aan de Gebergte 6 in Lierop. Het vier meter hoge bouwwerk werd in twee dagen opgebouwd en trekt nu volop aandacht van passanten.

Diverse automobilisten stoppen er momenteel bij het perceel aan de Gebergte 6 in Lierop. Fietsers stappen af om een foto van het bijzondere bouwwerk te maken. Maar wat zien ze precies? Bewoner Marius Ponten geeft tekst en uitleg; hij heeft een ouderwetse korenmijt nagemaakt waarin 37 kuub koren is verwerkt. ,,Deze bouwwerken van vroeger hebben hun schoonheid. Jammer dat ze veelal uit het landschap zijn verdwenen."

Ponten woont in een boerderij die al ruim vier eeuwen oud is. Omdat hij meer van die geschiedenis wil weten, gaat hij op een gegeven moment naar het Regionaal Historisch Centrum in Eindhoven. De Lieroppenaar stuit in de archieven op enkele oude foto's van zijn huis. Het valt hem op dat telkens drie of vier korenmijten op de beelden te zien zijn. Na zijn speurwerk parkeert hij de foto's even, totdat hij twee jaar geleden opnieuw een korenmijt in Oploo ziet.

,,Zoiets wil ik ook bij mij thuis", is dan zijn eerste gedachte. Ponten benadert enkele vrijwilligers van het Summers Landschap en enkele oude boeren die weten hoe je een korenmijt moet bouwen. Via een agrariër in de buurt krijgt hij een perceel van anderhalve hectare tot zijn beschikking. Een eerste oogst valt tegen, omdat er te dun is ingezaaid.

Maar een tweede poging eind vorig jaar brengt wel succes, want deze zomer kan er goed worden geoogst. ,,Daarna hebben we er sloven van gemaakt, dat zijn kleine bosjes. In totaal zitten er 1060 schoven in deze korenmijt. Met de hulp van een oudere boer hebben we het in twee dagen gebouwd."

Sindsdien heeft Ponten er een publiekstrekker bij, getuige de diverse foto's en selfies die passanten er maken. De Lieroppenaar wil de korenmijt met een doorsnee en hoogte van vier meter zeker een jaar laten staan, zodat passerende fietsers en automobilisten er nog lang van kunnen genieten. ,,Daarna gaan we het op de ouderwetse manier dorsen."