Maria van Bussel (l) en Hilly van Rixtel in het nieuwe onderkomen van de kledingbank.
Volledig scherm
Maria van Bussel (l) en Hilly van Rixtel in het nieuwe onderkomen van de kledingbank. © Sem Wijnhoven/DCI Media

Pand kledingbank Gemert kleiner, maar plannen zijn groots

GEMERT - De Stichting Kledingbank Gemert Bakel eo is verhuisd van het pand aan de Industrieweg naar een nieuwe locatie aan de Molenrand 9 in Gemert. Daar was voorheen Baby & Trends gevestigd. 

De Kledingbank is een samenwerking aangegaan met de Stichting Leergeld Gemert-Bakel eo onder de naam Locals4locals.

Ton Valckx, voorzitter van de stichting Leergeld, geeft aan dat ook die op zoek was naar een pand in de gemeente waar allerlei instanties en initiatieven samen een vaste plek zouden krijgen. ,,De naam Locals4locals is nu door de coronacrisis een begrip geworden, maar wij hadden ‘m al verzonnen”, zegt Ton Valckx. ,,Er is veel ondersteuning voor personen en gezinnen met een smalle beurs nodig en vanuit deze plek kunnen initiatieven elkaar makkelijk vinden en samenwerken op een fijne, positieve manier.”

Vele kilo’s aan kleding komen wekelijks binnen bij de Stichting Kledingbank . ,,Vooral bij de seizoenswisselingen zien we het aantal zakken met kleding en schoenen toenemen”, aldus Maria van Bussel. Zij is vrijwilligster en bestuurslid bij de kledingbank en bovendien coupeuse van beroep. ,,We zijn selectief met wat we in onze ‘winkel’ hangen. Gezinnen met een kleine beurs verdienen het om te kunnen kiezen uit modieuze, kwalitatieve kleding.”

Quote

Gezinnen met een kleine beurs verdienen het om te kunnen kiezen uit modieuze, kwalitatie­ve kleding.

Maria van Bussel, Vrijwilligster en bestuurslid

Voorzitster Hilly van Rixtel: ,,Toen we in 2012 begonnen, waren we blij met alles. Het aanbod is nu zo groot dat we de luxe hebben om selectief te kunnen zijn. Schoenen die scheef zijn ‘afgelopen’, komen niet meer op de plank. Onze dertien vrijwilligsters zijn strikt in de selectie.”

Tekort aan herenkleding

Vintage kleding is modern en dat merken ze ook bij de kledingbank. ,,We verkopen steeds meer kleding en daar zijn we heel blij mee. Het zorgt voor inkomsten maar ook voor meer afwisseling in onze collectie. We hebben vooral in dames- en kinderkleding een uitgebreid aanbod. Herenkleding komen we altijd te kort. Mannen verslijten hun kleding en doen minder miskopen, iets waar wij het bij de dameskleding  ook van moeten hebben”, zegt Van Rixtel met een lach. 

,,Ook grotere kinderschoenen zijn van harte welkom. Daar hebben we altijd te weinig van. Net als van kleding in grote maten. De gunfactor van de bevolking in de regio is groot, dat merken we aan de hoeveelheid kleding die binnenkomt en aan de medewerking die we hebben gekregen van het Gemertse bedrijfsleven bij de inrichting van ons nieuwe pand.”

Fietsenwerkplaats

Locals4locals heeft plannen voor het gebouw in de toekomst. Valckx: ,,De kledingbank huurt het grootste gedeelte maar er is ruimte voor een fietsenwerkplaats in de toekomst. Stichting Leergeld geeft jaarlijks veel fietsen aan kinderen in de regio vanuit ons centrale punt in Laarbeek. Het zal fijn zijn als straks de Gemertse kinderen hier terechtkunnen voor reparaties aan de fiets. We hopen een locatie te realiseren waar we door hergebruik en reparatie voor inwoners van Gemert met een kleine beurs hulp kunnen realiseren.”

De kledingbank is op woensdagen en zaterdagen open en in even weken ook op dinsdag en oneven weken op maandag, steeds van 10.00 tot 15.00 uur.