Volledig scherm
Foto ter illustratie © Getty Images/iStockphoto

Passie in de Peel: eerste Matthäus Passion ooit in Deurne

DEURNE - Voor het eerst in de geschiedenis is er in Deurne een uitvoering van de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach.  De St. Willibrorduskerk in het centrum van het dorp wordt op Palmzondag 14 april omgebouwd tot een concertpodium voor 55 musici. 

Het stond al jaren op hun wensenlijstje: de complete Matthäus Passion, uitgevoerd in de St. Willibrorduskerk in Deurne.  Het zal dan ook niemand verbazen dat de mensen die de programmering van de Concertcyclus in de kerk voor hun rekening nemen, enorm in hun nopjes zijn dat het gelukt is. 

Het is niet alleen de allereerste Passie in Deurne, maar ook de enige van de hele Peel.  ,,Als iedereen enthousiast is, dan proberen we er een traditie van te maken”, vertellen Lisette van Erp en Bert Augustus. De twee maken onderdeel uit van de tien leden tellende werkgroep die jaarlijks ruim vijftien concerten organiseert. ,,Ons streven was eerst om delen van de Matthäus te laten horen in de Passietijd”, vertelt Van Erp. ,,Maar toen raakten we in gesprek met Barokensemble Eik en Linde uit Amsterdam”,  vertelt Augustus, een autoriteit op het gebied van kerkorgels en carillons. ,,Ze zochten een kerk en vroegen of ze de Matthäus bij ons konden komen opvoeren.” 

Verbouwen

Daar hoefden ze niet lang over na te denken. ,,Ondanks dat het niet zo maar een concert is dat we in huis halen. We hebben natuurlijk vaker grote producties, zoals bijvoorbeeld het musicalconcert. Maar hiervoor moet toch een deel van de kerk verbouwd worden”, vertelt Lisette van Erp. Na de dienst van Palmzondag  is er twee uur de tijd om alles concertklaar te maken. ,,Er moeten stukken aan het priesterkoor gebouwd worden, bijvoorbeeld. Ook moet het middenpad worden omgevormd tot een theateropstelling.”

In totaal staan er straks namelijk 55 musici op het podium. Het ensemble ‘Eik en Linde’ bestaat uit ongeveer twintig professionele musici, die elkaar gevonden hebben in hun passie voor de barokmuziek. Om die reden  spelen ze op authentieke instrumenten of kopieën daarvan.

Tekst loopt door onder de foto.

Volledig scherm
Ensemble Eik en Linde © Eik en Linde
Volledig scherm
Henk Verhoef © Henk Verhoef

Ze voeren het werk uit samen met een kamerkoor -eveneens uit Amsterdam- van 24 mensen. Het gezelschap wordt aangevuld met de Deurnese zangeressen Maartje Maas, Inge van Beek, Lineke Theeuwes, Fleur Verberne en Manou Rops. Zij nemen de partij ‘soprano in ripieno’ voor hun rekening.  Het geheel staat onder leiding van Henk Verhoef, onder meer organist van de Nieuwe Kerk in Amsterdam, die ook de partij op het kistorgel verzorgt.

Volledig scherm
Bert Augustus en Lisette van Erp. © FotoMeulenhof

Er kunnen vijfhonderd mensen komen kijken en luisteren. Inmiddels is meer dan de helft van de kaarten verkocht. ,,We hopen dat dit kan leiden tot een traditie van passiemuziek in Deurne”, zegt Bert Augustus. Lisette van Erp knikt enthousiast. ,,Als alles meezit, hebben we volgend jaar de Johannes Passion.”  

INFO

Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach. Zondag 14 april om 14 uur in de St. Willibrorduskerk, Markt 9 Deurne. Duur concert: 3,5 uur (inclusief pauze). Kaarten via de ticketservice of de theaterkassa van het Cultuurcentrum Deurne (0493-383878).  Kaarten kosten 20 of 15 euro, afhankelijk van de plek in de kerk. Prijs is inclusief koffie of thee in de pauze.