Volledig scherm
Foto ter illustratie. © RvS

Pluimveehouders vangen bot met verzet tegen vogelasiel in Someren

DEN HAAG/SOMEREN - Een minimumafstand van een kilometer tussen het Vogelasiel in Someren en omliggende pluimveebedrijven is voldoende. Dat blijkt uit de definitieve uitspraak van de hoogste bestuursrechter van het land.

Daarbij wees de Raad van State de bezwaren van twee nabijgelegen kippenbedrijven tegen de legalisatie van het vogelasiel bij camping De Somerense Vennen van de hand. De bedrijven vrezen voor verspreiding van vogelgriep door vogels die in het asiel worden opgevangen.

Pluimveehouders Piet Slegers en de gebroeders Engelen stellen dat de gemeente alleen toestemming had mogen geven als het dichtstbijzijnde pluimveebedrijf op minstens twintig kilometer had gelegen. De Raad stelt in de uitspraak echter dat er geen onderzoeken zijn die dergelijke afstanden voorschrijven. De verwijzing van de pluimveehouders naar het Beleidsdraaiboek Aviaire Influenza wijst het hoogste bestuursrechtscollege van de hand omdat het ministerie van Economische Zaken dat draaiboek alleen maar heeft opgesteld voor de aanpak van een uitbraak van vogelgriep. Verder vindt de Raad het niet nodig dat de gemeente Someren in het bestemmingsplan al allerlei maatregelen voorschrijft met betrekking tot zaken als hygiëne. Die maatregelen kunnen bijvoorbeeld in een vergunningsprocedure worden opgelegd.

Tegenvaller

De uitspraak is een tegenvaller voor de pluimveehouders. Slegers zit op iets meer dan duizend meter van het vogelasiel. De dichtstbijzijnde pluimveehouderij van Engelen zit op 2,5 kilometer. Te dicht bij vinden ze. Ze vrezen overlast van het vogelasiel, omdat er volgens hen een grotere kans is dat 'zieke' vogels ziektekiemen verspreiden, waardoor het pluimvee wordt aangestoken. Vooral de kans op verspreiding van de gevreesde vogelgriep bezorgt de pluimveehouders slapeloze nachten.