Volledig scherm
Kandidaten PNL: Arian de Groot, Ton van de Wijdeven, Jan Hendriks, Toon Brouwers, Harriëtte van Delden, Ron van den Berkmortel, Bowen Straatman, Ronnie Tijssen, Ria van der Zanden, Wim van Dijk en Hans Vereijken. © PNL

PNL gaat opnieuw eigen weg in Laarbeek

LAARBEEK - De vier politieke partijen van Laarbeek - De Werkgroep, ABL, CDA en PvdA - gaan door met het besturen van de gemeente zonder PNL. Ze vinden het voorstel van die partij om een nieuwe eigen wethouder aan te stellen 'volstrekt ongeloofwaardig'. PNL stapt uit de samenwerking en keert terug in de rol van oppositiepartij.

De politieke verhoudingen zijn in Laarbeek sinds gisteren weer terug bij af. Even leek het erop dat de strijdbijlen waren begraven, toen alle partijen na de verkiezingen samen aan een raadsbreed akkoord bouwden. Maar onlangs maakte Partij Nieuw Laarbeek onverwacht een einde aan die samenwerking door tegen de verhoging van de onroerendezaakbelasting te stemmen. Die verhoging maakte deel uit van een plan dat door PNL-wethouder Ria van der Zanden was opgesteld. De ozb zou met 38 procent omhoog moeten, een stijging waar PNL voor ging liggen. Van der Zanden stapte op. De vier andere partijen lieten daarna weten te willen verdergaan met hun vier wethouders. Wel werd gevraagd of PNL nog mee wilde denken.

Maar PNL deed geen water bij de wijn, zo bleek. PNL stelde als voorwaarde dat ze een nieuwe wethouder zou leveren en de verhoging van de onroerendezaakbelasting van tafel zou gaan. Twee afspraken die volgens de grootste partij van Laarbeek onderdeel waren van het akkoord.

Daar waren de andere vier het niet mee eens. ,,Zij trekken de steun voor hun eigen wethouder in en dan zouden ze nu een nieuwe willen. Daar kunnen wij niet bij. We hadden alle vier een prima klik met PNL-wethouder Van der Zanden. Ze had onze steun", aldus Rick van Bree, woordvoerder van De Werkgroep, ABL, CDA en PvdA. ,,Natuurlijk willen we wel dat ze blijven meedenken. Het is de grootste partij van Laarbeek. We hopen dat ze alsnog met reële bezuinigingsmaatregelen komen." Ook willen de vier vasthouden aan het gezamenlijke akkoord. ,,Dat doet recht aan het democratische proces."

PNL heeft weinig belangstelling om op deze gronden verder samen te werken, laat de partij weten. ,,De andere partijen trekken de stekker uit het akkoord en zetten PNL wederom buitenspel. Dat is uiterst teleurstellend en zelfs niet democratisch. De stem van een grote meerderheid van Laarbeek wordt daarmee, niet voor het eerst, in de wind geslagen. Opnieuw blijkt dat 'de wil om het samen te doen' bij de Werkgroep, ABL, CDA en PvdA niet aanwezig is."

PNL pakt nu weer de rol van oppositiepartij. ,,We zullen dat met evenveel inzet en motivatie doen, als altijd." Voorsorterend daarop heeft ze een idee waarop kan worden bezuinigd. ,,Laarbeek kan terug naar drie fte wethouders. Een besparing van 0,5 fte; iets meer dan een procent ozb-verlaging."

 1. Finetunen van Heusdense beleefkerk: ‘Is de tekst wel te lezen?’

  Finetunen van Heusdense beleefkerk: ‘Is de tekst wel te lezen?’

  HEUSDEN - ,,Sorry als de voorstelling misschien wat kneuterig overkwam’', zo besluit poppenspeler en pelgrim ‘broeder Alex’ haast verontschuldigend zijn optreden in de Heusdense kerk. Tijdens de voorstelling vroeg de Franciscaanse poppenspeler (poppentheater De Arme Pelgrim) onder meer aan de circa twintig toeschouwers of de poppen en de liedtekst - op een rol papier - wel goed genoeg zichtbaar waren. Ook stoeide hij met de geluidsversterker.
 2. Neerkant trilt op haar grondvesten tijdens Kletsavond van de Ulewappers
  PREMIUM

  Neerkant trilt op haar grondves­ten tijdens Kletsavond van de Ulewappers

  NEERKANT - ,,Typisch Neerkant, hier is zelden iets te doen maar als er eindelijk wat leven in de brouwerij is, gunnen de verenigingen elkaar het licht in de ogen niet." Het is een veel gehoord verwijt van de bezoekers van de kletsavond van CV De Ulewappers uit Neerkant. Daar waar de carnavalsvereniging een prachtige avond, met goede klets en goed amusement, voor de bezoekers had geregeld, keken de artiesten tegen een halflege zaal Internos aan. De plaatselijke toneelvereniging speelde verderop een voorstelling die ook veel publiek trok.