Patrick van Dillenburg op een foto die de politie heeft gedeeld.
Volledig scherm
Patrick van Dillenburg op een foto die de politie heeft gedeeld. © Politie

‘Politie smeet met geld om Ad K. uit Gemert een bekentenis voor coldcase te ontlokken’

GEMERT/NEDERHEMERT - De Amsterdamse politie heeft in het cold case-onderzoek naar de verdwijning van Patrick van Dillenburg in 2002 gebruikgemaakt van de even gewiekste als omstreden undercovermethode ‘Mr Big’. Dat blijkt uit het strafdossier, ingezien door EenVandaag. Twee undercoveragenten gaven hem geregeld geld, kochten voor duizenden euro's aan kunst van zijn vriendin en stelden de aan drugs verslaafde K. tonnen in het vooruitzicht. 

In zware zaken waarin wel verdachten zijn maar geen bewijs, creëren infiltranten van de politie met de Mr. Big-methode een crimineel netwerk rond de verdachte om hem zo tot een bekentenis te verleiden. Zo biechtte Ad K. de moord op Patrick van Dillenburg op. Tegenover een vriend, in ruil voor veel geld - dacht hij. Maar in werkelijkheid was die vriend een undercoveragent.

Inmiddels zit de van origine Gemertenaar Ad K. al drie maanden in de gevangenis in afwachting van zijn proces. Deze week is er een eerste zitting bij de rechtbank. Tegenover EenVandaag ontkent Ad K. nu stellig dat hij bij de moord betrokken was: ,,Ik heb hem absoluut niet vermoord. Ik zit onschuldig vast voor een moord die nooit heeft plaatsgevonden. Ik heb die undercoveragenten gewoon een broodje aap verkocht.”

Jordaan

Op 2 januari 2002 verdween Patrick van Dillenburg, dan 38 jaar oud. Hij was hij bij zijn vriendin in de Amsterdamse Jordaan toen hij werd gebeld. Van Dillenburg zei dat hij even weg moest, maar is nooit meer teruggekomen. De politie vermoedt dat hij is vermoord omdat hij verwikkeld is geraakt in een conflict over coke met Surinaamse drugsbaronnen. In het onderzoek duikt op een gegeven moment ook de naam van K. op. De twee kennen elkaar uit het drugsmilieu.

Dat is ook waar de undercoveragent uiteindelijk naar vraagt. Hij wil best in zee met K., die voor hem met een zeiljacht vals geld kan vervoeren, maar dan moet K. wel eerst schoon schip maken. K. zou onder andere hebben gezegd: “Het was op een industrieterreintje in Halfweg. Daar heb ik hem voor z’n kop geknald. Toen hebben we hem eerst begraven, beton erop gegooid. Toen dachten we dat iemand het wist, hebben we hem eruit gehaald en in de shredder gegooid.”

Restaurant in Cambodja

De undercoveragenten, Patrick en Sanne, waren toen al bevriend met K. en zijn vriendin. De verdachte wordt overladen met geld, zegt K. daarover in de uitzending van EenVandaag: “Ik kreeg constant cash geld van Patrick, bedragen tussen de 300 en 500 euro. Hij zou mij ook 200.000 euro geven voor het kopen van een restaurant in Cambodja. Hij wist dat dat mijn grote droom was.”

K. zou verslaafd zijn aan harddrugs, weinig geld hebben en zich aan de armoede willen ontworstelen. Daarom zou hij precies hebben gezegd wat zijn vriend, de undercoveragent, wilde horen. De vraag is wat de waarde is van zijn bekentenis. Deskundigen wezen in het verleden al vaker op dat de Mr. Big-methode, overgewaaid uit Canada, omstreden is. Vooral als de bekentenis het enige bewijs is.

Aanvullend bewijs

Donderdag verschijnt K. voor de rechter tijdens een zogeheten pro forma-zitting, een voorbereidende rechtszaak. Mogelijk laat het Openbaar Ministerie dan al iets meer doorschemeren over aanvullend bewijs.