Volledig scherm
Een arbeidsmigrant, werkzaam in een kas (foto ter illustratie).

Politiek Deurne achter ruimere regels arbeidsmigranten

DEURNE - Arbeidsmigranten zij broodnodig dus moet Deurne extra mogelijkheden voor huisvesting mogelijk maken. Een nieuw voorstel hiervoor kon maandagavond op instemming van politieke partijen rekenen.

Deurne wil om te beginnen meer arbeidsmigranten gaan huisvesten binnen de gemeente. Het voorstel is om een maximum van 3237 werknemers aan te houden: 10 procent van het totale aantal inwoners. Alle partijen staan achter dat voorstel, bleek maandag tijdens de commissie Wonen en Vastgoed.

Ook wordt het inzetten van vrijkomend agrarisch vastgoed in het buitengebied als nieuwe locaties voor arbeidsmigranten toegejuicht.

Het was op eerder verzoek van de politiek dat Deurne het beleid voor de huisvesting van arbeidsmigranten vernieuwde. Partijen hebben de afgelopen tijd allemaal inbreng gehad in nieuwe uitgangspunten. Grootste wijziging in het definitieve voorstel is het percentage buitenlandse werknemers dat binnen de gemeente mag verblijven.  Ook nieuw is de aanstelling van een zogenoemde ‘contactfunctionaris’. Deze persoon werkt voor de gemeente als een spin in het web en moet de situatie in Deurne straks helemaal van binnen en buiten kennen. Hij of zij wordt een meldpunt voor de buurt en een aanspreekpunt voor ondernemers. 
De PvdA spoorde het gemeentebestuur aan om meteen te beginnen met het mogelijk maken van opvanglocaties. ,,Ik heb wel wat ideeën: het Hippisch Centrum, bijvoorbeeld. En de Bikkels, natuurlijk”, opperde Paul Telders.

Over de Bikkels gesproken; wethouder Verhees liet weten dat de gemeente, Samen Vlierden en Roompot Vakanties momenteel overleg hebben over de mogelijke tijdelijke huisvesting op het park in Vlierden.